Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje Grodzisk Mazowiecki

„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i …

od 69,30 Najbliżej: 2 km

Liczba ofert: 25

Oferta sklepu

Opis

„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju. Historia polskiego smaku – Kuchnia, stół, obyczaje „Historia polskiego smaku” to fascynująca opowieść o tysiącu lat polskiej kuchni, która prowadzi czytelnika przez dzieje kulinarne naszego kraju – od początków państwowości aż po czasy PRL-u. Książka nie tylko przedstawia zmieniające się menu Polaków, ale także ukazuje ewolucję kultury kulinarnej, obyczajów związanych ze stołem oraz historię rodzimych książek kucharskich. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy kulinariów i historii Osoby zainteresowane polską kulturą i tradycjami Studenci kierunków związanych z gastronomią i historią Każdy, kto pragnie zgłębić tajniki polskiej kuchni Co zyskasz dzięki tej publikacji? Wgląd w tysiącletnią historię polskiej kuchni Znajomość obyczajów związanych z jedzeniem i stołem Inspiracje do tworzenia tradycyjnych potraw Możliwość odkrycia anegdot i ciekawostek o polskich smakoszach Kluczowe tematy i obszary Dzieje kulinarne Polski Zmiany w menu Polaków na przestrzeni wieków Obyczaje związane z jedzeniem i stołem Historia rodzimych książek kucharskich Kuchnia PRL-u i jej wpływ na społeczeństwo O Wydawcy Wydawnictwo Naukowe PWN to renomowany wydawca, który od lat dostarcza wysokiej jakości publikacje naukowe i popularnonaukowe. Specjalizuje się w literaturze akademickiej oraz książkach z różnych dziedzin, w tym kulinariów, co czyni go wiarygodnym źródłem wiedzy. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo Naukowe PWN Spółka AkcyjnaGottlieba Daimlera 202-460 Warszawaasystent.marketing@pwn.com.pl22 6954321

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Łozińska Maja, Łoziński Jan
Wybrane wydawnictwa
  • PWN
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 296
Tematyka
  • Sałatki
ISBN
  • 9788301216177
Model
  • miękka