Bioasia Bio Ocet Do Sushi 150ml Gozdnica

Ocet Do sushi inaczej Mirin – słodka płynna przyprawa uzyskiwana w wyniku zmieszania lekko sfermentowanego ryżu powstałego z pleśni ryżowej z wódką ryżową. Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do zup i sosów. Niewielka …

od 13 Najbliżej: 39 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Ocet Do sushi inaczej Mirin – słodka płynna przyprawa uzyskiwana w wyniku zmieszania lekko sfermentowanego ryżu powstałego z pleśni ryżowej z wódką ryżową. Początkowo mirin pełnił funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo jest używany w kuchni japońskiej jako przyprawa do zup i sosów. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb, w celu usunięcia „rybiego” zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Mirin to jeden z najważniejszych składników kuchni Japońskiej. Jest to rodzaj wina ryżowego, zbliżonego do sake, ale o mniejszej zawartości alkoholu i większej zawartości cukru, o lekko owocowym, śliwkowym smaku. Mirin należy do głównych składników sosu teryaki czy sukiyaki oraz niezliczonej ilości marynat czy sosów. Składniki Ocet ryżowy 60% (woda, ryż)- z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego cukier- z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego sól W 100 ml produktu energia: 719 kJ / 169 kcal tłuszcz: <0,5>g w tym kwasy nasycone: węglowodany: 40 g w tym cukry: 39 g białko: sól: 5,7 g Hon mirin (dosłownie ‚prawdziwy mirin’) zawiera około 14% alkoholu. Rzadko spotykany w Europie shio mirin zawiera około 1.5% alkoholu, a popularny shin mirin (lub mirin-fu) to przyprawa o takim samym smaku, lecz bez alkoholu. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i chłodnym. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Producent: Kreyenhop & Kluge GmbH & Co. Fasolka po japońsku Składniki 300 g fasolki zielonej (mrożonej lub świeżej) 3 łyżki sezamu białego 1/2 łyżki cukru 2 łyżki pasty miso 2 łyżki mirin Przygotowanie Fasolkę ugotować, odcedzić. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Znowu odcedzić. Sezam podprażyć na gorącej patelni około 5 minut. Zostawić jedną łyżkę do przybrania. Resztę utrzeć w moździerzu razem z cukrem i pastą miso. Dodać mirim, dobrze wymieszać. Fasolkę wymieszać dokładnie z powstałym sosem. Posypać sezamem i podawać.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Farmer
Pojemność (l)
  • 0,15
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 1
Cechy
  • Produkt ekologiczny
Certyfikat
  • Bio