Matcha Miotełka Goleniów

MOYA 5904730935227 „Matcha to najlepsze lekarstwo na ciało i umysł. Sprawia, że nasze życie zyskuje pełnię i nic mu nie brakuje”. mistrz Zen Esai, VIII wiek. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną …

od 50,19 Najbliżej: 23 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

MOYA 5904730935227 „Matcha to najlepsze lekarstwo na ciało i umysł. Sprawia, że nasze życie zyskuje pełnię i nic mu nie brakuje”. mistrz Zen Esai, VIII wiek. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Wskazówki do ubijania matchy Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia. Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Materiał: Jasny bambus Przygotowanie Moya Matcha w tradycyjny sposób Tradycyjna metoda przygotowywania herbaty matcha pochodzi z japońskiej ceremonii herbacianej. Potrzebne są do niej czarka matchawan, bambusowa trzepaczka chasen oraz bambusowa łyżeczka chashaku. Wsyp dwie bambusowe łyżeczki matchy (1,5g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie dolej więcej wody w zależności od tego, jak mocną lubisz pić herbatę. Efekt Matchy Relaksuje i poprawia koncentrację Już ponad 800 lat temu matcha była używana przez buddyjskich mnichów Zen jako środek gwarantujący utrzymanie spokoju i światłości umysł podczas długich godzin medytacji. Dzisiaj wiadomo, że za procesy te odpowiada L-teanina, aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina wzmaga produkcję fal alfa w mózgu, które wpływają na naszą świadomość, powodują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Ponadto L-teanina wspomaga naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość Wojowniczy samuraje przed wyprawą pili matchę jako naturalny środek energetyzujący. Filiżanka matchy zawiera o połowę mniej kofeiny niż filiżanka kawy, za to efekt jej działania, dzięki L-teaninie, potrafi utrzymać się o wiele dłużej. Matcha pobudza i ułatwia koncentrację, ale nie powoduje rozedrgania, które czasem wywołuje kawa. Z kolei zawarte w herbacie katechiny mają właściwości antybiotyczne i wzmacniają układ odpornościowy. Spala tłuszcz i obniża poziom cholesterolu Herbata matcha przyspiesza metabolizm organizmu i powoduje szybsze spalanie tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu dostępnych na rynku metod odchudzających, matcha jest naturalnym suplementem diety i nie powoduje skutków ubocznych (takich jak przyspieszone bicie serca, podniesione ciśnienie krwi). Według badań, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego cholesterolu HDL. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy to zawarte w matchy katechiny mają najsilniejsze działanie i posiadają wyjątkowe właściwości. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, mają działanie przeciwbakteryjne oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCg. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje szczególnie silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Zaledwie jedna porcja matchy odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłej zielonej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów. Dzieje się tak ze względu na to, że pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście. Filiżanka liści Matcha, zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze od tysiąca lat ściśle związana z japońską tradycją, staje się ulubionym napojem zachodniego świata. Moya Matcha to polsko-japońska marka organicznej matchy najwyższego gatunku z upraw z regionu Uji w prefekturze Kioto. Moya Matcha jest odpowiednio parowana, suszona, proszkowana w kamiennych młynach i przechowywana w sposób, który gwarantuje zachowanie cennych wartości. „Cały proces produkcji liści odbywa się bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Nasza matcha pochodzi z regionu o wielowiekowej tradycji upraw herbaty”. - mówi założycielka marki Moya Matcha Hitomi Saito, której misją stało się propagowanie japońskich wartości zdrowego żywienia w Europie. Matcha to element odradzającej się na Zachodzie kultury picia herbaty, a jej popularność od kilku lat gwałtownie rośnie. Wiąże się to z jej unikatowymi właściwościami odżywczymi, łatwym sposobem przygotowania i możliwością wykorzystywania w roli dodatku. Wszystkie te cechy sprawiają, że matcha zyskała miano „kultowej zielonej herbaty”. Dobroczynne działanie sproszkowanych liści Tencha, doceniają zwolennicy nurtu „slow life”, którzy propagują- spowolnienie tempa życia i większą uważność. Matcha latte, mały termos z matchą w torbie na jogę czy fitness, stały się symbolami świadomego stylu życia. Dlaczego picie matchy to nie sezonowa moda ale dobry wybór dla wszystkich? Matcha łączy najbardziej poszukiwane współcześnie cechy napoju – zarazem pobudza i uspokaja. Poczucie przypływu energii, jakie daje matcha, jest bardziej równomierne, niż w przypadku napojów energetyzujących. To działanie, które idealnie odpowiada na potrzeby dynamicznie żyjących mieszkańców metropolii XXI wieku, rozpoznali japońscy mnisi filozoficzno – religijnej szkoły buddyzmu Zen. Już 1000 lat temu pili zieloną sproszkowaną herbatę, żeby zachować czujność podczas medytacji. Wkrótce potem, matcha stała się podstawowym elementem ceremonii herbacianej. Chado, czyli Droga Herbaty, wyznaczyła standardy japońskiej estetyki: prostotę, podążanie za naturalnym pięknem, wagę precyzyjnych gestów. Jakie miejsce może zająć matcha w codziennej diecie? Matcha jest częścią japońskiej kultury kulinarnej, nie tylko jako najchętniej pita herbata czy zimny napój, ale także jako składnik wypieków. Może być dodatkiem do lodów, ciast, budyniów, koktajli i sosów. Walory smakowe matchy, odkryli renomowani szefowie restauracji londyńskich i nowojorskich serwując ją m.in. w awangardowych deserach. Stężone działanie antyutleniaczy Podstawową korzyścią z picia matchy, jest przyjmowanie antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki stale obecne w naszym organizmie m.in. na skutek stresu, przywracają równowagę i pomagają powstrzymać rozwój chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC. Najważniejsze przeciwutleniacze dostarczane przez matchę to katechiny. Te antyoksydanty o wyjątkowo silnym działaniu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. Relaksuje, wpływa korzystnie na pamięć L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach matchy, pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu, nie powodując senności. L-teanina, pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny, (39 mg na porcję),niż zielona herbata serwowana w torebce. Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań. Jak przygotować matchę? Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku, rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze. Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Moya Matcha
Gatunek
  • Herbaty zielone
Forma
  • W proszku
Waga (g)
  • 15
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 1
Cechy
  • Nie zawiera glutenu
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański

Opinie Matcha Miotełka Goleniów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • k...i
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Jak trzeba