Zdjęcie Żywienie dziecka w pierwszym roku życia - Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Monika Stromkie-Złomaniec, Ewa Sypnik-Pogorzels - Gdynia

Żywienie dziecka w pierwszym roku życia - Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Monika Stromkie-Złomaniec, Ewa Sypnik-Pogorzels Gdynia

Droga Mamo, drogi Tato! Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe dziecko może jeść …

Ostatnia znana cena: 14,99 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Droga Mamo, drogi Tato! Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada? Nie dajcie się zwariować! Polegajcie na swojej intuicji, a przede wszystkim wsłuchajcie się w potrzeby Waszego dziecka. Przyda się Wam też porządna porcja wiedzy oraz inspiracje, co i jak gotować – to wszystko znajdziecie w tym poradniku napisanym przez doświadczone dietetyczki! Książka zawiera: · Ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszne śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka. · Najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia. · Najnowsze informacje o karmieniu piersią i karmieniu sztucznym. · Informacje o responsive feeding. · Rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty alergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak rozpoznać, czy dziecko się najadło. · Plus i minusy gotowych dań w słoiczkach oraz przygotowywanych samodzielnie. · Informacje na temat BLW i diety wegeteriańskiej u dziecka. Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera Spis treści: Zamiast wstępu, czyli o naszych dzieciach i ich apetytach… ZASADY ŻYWIENIA DZIECKA Karmienie piersią Skład mleka kobiecego Dieta mamy karmiącej piersią Karmienie sztuczne – rodzaje mleka modyfikowanego Rozszerzanie diety – schemat żywienia dzieci w pierwszym roku życia Zmiany w schemacie żywienia dzieci Co to jest responsive feeding? Naturalne karmienie do 6. miesiąca życia Kolejność wprowadzania produktów Jak i kiedy wprowadzać pokarmy stałe? Posiłki o właściwej konsystencji Czy moje dziecko się najadło? Płyny w diecie dziecka Dziecko a słodycze Życie od kuchni, czyli kilka pożytecznych rad Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w kuchni Robimy zakupy Słoiczki – gotowe posiłki dla dzieci Pierwsze warzywa Pierwsze owoce Zupki Obiadki Desery owocowe i owocowo-mleczne Tadek niejadek Co jedzą dzieci w Japonii i innych krajach? Dzieci z dużym apetytem Dzieci otyłe Problemy żołądkowo-jelitowe, czyli kupka do obserwacji Biegunka – kiedy zacząć się martwić? BLW i inne metody rozszerzania diety dziecka Wegetarianizm Bibliografia PRZEPISY Zupy – pierwsza łyżeczka Zupa marchewkowa Zupa z cukinii Zupa dyniowa z jabłkiem Zupa dyniowa z marchewką Zupa dyniowa z ziemniakiem Zupa szpinakowa Zupa buraczkowa Zupa jarzynowa Zupa cukiniowa z batatem Zupa koperkowa z królikiem Zupa brokułowa z łososiem Zupa cukiniowo-pomidorowa z kurczakiem Zupa dyniowa z kaszą jaglaną i jajkiem Kaszki, płatki i owoce Kasza jaglana z brzoskwinią i wanilią Kasza manna z musem z truskawek Kasza kukurydziana z suszonymi owocami Owsianka z bananem i karobem Płatki jaglane z musem z mango Ryż z jabłkiem Płatki ryżowe z musem jabłkowym i cynamonem Owsianka z gruszką Kasza manna z musem malinowym Pierwszy jogurt z owocami Płatki jaglane z suszonymi owocami Budyń jaglany z jabłkiem Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłka Kokosowa gryczanka Musy, koktajle, soki Mus jabłkowy z cynamonem Mus dyniowo-jabłkowy z goździkiem Mus z suszonych śliwek na zaparcia Mus z suszonych moreli Mus z topinamburu i gruszki Mus morelowo-jabłkowy Kisiel z owoców Kisiel truskawkowy z amarantusem Karobowy pudding z tapioki Sok z jabłek i marchewki Sok z jabłek Koktajl ananasowo-jarmużowy Pasty Pasta z buraków i twarogu Pasta z zielonego groszku i jajka Pasta z awokado i serka kanapkowego Pasta z awokado i jajka Pasta z łososia i twarogu Pasta z bakłażana i fety Pasta z brokułu i twarogu Pasta z białej fasoli Zupy – kolejne łyżeczki Zupa z soczewicy i królika Zupa szpinakowa z jajkiem Zupa z ciecierzycą Zupa z pieczonej papryki i marchewki Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakiem Zupa jarzynowa z komosą i indykiem Zupa z soczewicy z dodatkiem cielęciny Krem ze szpinaku z łososiem Zupa buraczkowa z królikiem Krem kukurydziany z kurczakiem Krupnik jaglany Zupa pomidorowa z lanymi kluskami Zupa pomidorowa z soczewicą Zupa rybna z brokułem i ryżem Zupa z soczewicy Jajecznice i omlety Jajecznica na parze Jajecznica na parze z awokado Jajecznica na parze z pomidorem Omlet z owocami Omlet francuski z warzywami Omlet biszkoptowy z cukinią i oliwkami Dania z makaronem Sos pomidorowy do makaronu Spaghetti z sosem bolońskim Makaron z brokułami i łososiem Makaron ze szpinakiem Makaron z pesto pietruszkowym i pomidorkami Makaron z pesto bazyliowym i pestkami słonecznika Makaron z łososiem i sosem pomidorowym Makaron z wołowiną i warzywami Chłodnik z makaronem, bananem i truskawkami Risotto Risotto z cukinią i indykiem Risotto z buraczkami Risotto z dynią i kurczakiem Risotto z łososiem i szpinakiem Kaszotto z warzywami Dania wegetariańskie Wegetariańskie leczo Pieczone warzywa Zapiekanka ziemniaczana Mus dyniowy Leczo z dynią i ciecierzycą Placuszki z dynią i parmezanem Placuszki jabłkowo-bananowe Naleśniczki z musem jabłkowym Pancakes bananowe Kluski leniwe Kluski kładzione z porem Surówka z buraczka i jabłka Kopytka szpinakowe Kotleciki brokułowe z miętowym sosem jogurtowym Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej Kasza gryczana z soczewicą i warzywami Komosa ryżowa z dynią i ze szpinakiem Dania z rybą Pulpety z halibuta w sosie koperkowym Ryba po grecku Pulpety rybne w sosie koperkowym Łosoś z ryżem i brokułem Pieczone kotleciki rybne Dorsz pieczony w papilotach Pieczona ryba z purée z batatów Dania z mięsem Pulpety mięsne z ziemniakami na krupniczku Indyk w marynacie jogurtowo-pomidorowej Gulasz cielęcy Kuskus z kurczakiem i pomidorami Cielęcina z warzywami Duszona wołowina z dynią Potrawka z królika z selerem naciowym Cukinia nadziewana mięsem z indyka i ryżem Klopsiki wieprzowe w warzywach Pulpeciki cielęce Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem i fasolką szparagową Krupnik z mięsnymi kulkami Gołąbki dla malucha Pieczony udziec z indyka Pasztet drobiowy z warzywami Klopsiki z wołowiny z sosem pomidorowym Potrawka z kurczaka z dynią Słodkie co nieco Ciasteczka ryżowe Ciasteczka maślane Jogurt z ciasteczkiem ryżowym Paluszki drożdżowe z sezamem Domowe biszkopty Szarlotka jaglana Krakersy z kaszą manną

Specyfikacja

Autor
  • Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Monika Stromkie-Złomaniec, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • RM
Rok wydania
  • 2018
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 200