Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza Gdynia

Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! WEGE DZIECI to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla …

od 12,99 Najbliżej: 0,8 km

Liczba ofert: 10

Oferta sklepu

Opis

Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! WEGE DZIECI to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko? Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce! Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców! Nie oszukujmy się, pomysły na dania bez mięsa, bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru i bez jajek kończą się szybciej, niż trwa bunt dwulatka! Na co dzień szkolę szefów kuchni i wiem, że brak mięsa, masła czy jajek w potrawach może sprawić, że nawet najlepszy kucharz załamie ręce. Kochane mamy alergików, babcie mające wnuczków wege i wy, drogie dzieci - ta książka jest dla Was. Oddaję w Wasze ręce 104 przepisy na śniadania, dania do szkoły, obiady, podwieczorki i kolacje. To pełny pakiet zbilansowanych dań, które testowałam na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Ich zadowolone buzie i pełne brzuchy pozwalają mi sądzić, że taka kuchnia jest super. Katarzyna Gubała Spis treści: Wstęp (8) ROŚLINNE PODSTAWY Żywienie dzieci od roślinnych podstaw (12) Pięć posiłków to podstawa (20) Co lubi jeść twoje dziecko? (24) Wege dziecko oczami psychologa (28) Piramida żywienia, czyli od tego zaczynamy (32) Mleko roślinne - zdrowa alternatywa dla dzieci (36) Pierwszy posiłek ważny! (40) Stołówka szkolna - no to mamy problem! (42) Zrób to sam - czyli domowa produkcja wszelaka (46) Zainwestuj w dobry sprzęt. Opłaca się! (50) Dobroczynne zioła w dziecięcej diecie (52) ŚNIADANIE Pierwsza owsianka dziecka (58) Bruschetta z bazyliowym pesto i świeżym pomidorem (60) Pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami (62) Kasza jaglana z truskawkami o poranku (64) Hummus w wersji klasycznej (66) Kaszotto z sałatą rzymską (68) Bakaliowa jaglanka na mleku kokosowym (70) Zupa miso (72) Kasza manna z bakaliami (74) Owsianka czekoladowa (76) Pasta z bakłażana i orzechów włoskich (78) Pasztet soczewicowy z marchewką i słonecznikiem (80) Pesto z liści rzodkiewki (82) Ryż pełnoziarnisty z warzywnym ratatouille (84) Pasta z soczewicy i pieczarek (86) Pesto alla genovese, czyli klasyczne z bazylią (88) Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem (90) Tofucznica - energia z rana (92) Twarożek ze słonecznika lub orzechów nerkowca (94) Zupa wiśniowa (96) DRUGIE ŚNIADANIE Pszenny chleb na zakwasie (100) Pietruszkowe pesto - bomba żelaza (102) Budyń jaglany z malinami i mango (104) Chałwa marchewkowa po hindusku (106) Chapati, czyli indyjski chlebek (108) Ser cheddar z nerkowców nie tylko na kanapki (110) Zapiekanki z serem z ziemniaka i pomidorem (112) Chleb bananowy z bakaliami (114) Crumble jabłkowe do szkoły (116) Kokosanki z komosą ryżową (118) Krem czekoladowy jak oryginalny! (120) Pancakes bananowe z owocami (122) Spring rollsy idealne do szkoły (124) Wegański keks (126) Wegańskie naleśniki z dżemem (128) Paprykarz bezrybny szczeciński (130) Tarta żytnia z brokułami (132) Pasta bakłażanowa ze słonecznikiem (134) Pesto brokułowe (136) Gryczana tarta z batatami (138) OBIAD Soczyste buraczane burgery (142) Orientalne curry z batatami i pietruszką (144) Kasza jęczmienna na szpinaku (146) Klopsiki w sosie pomidorowym, czyli szakszuka z falafelami (148) Makaron ryżowy z duetem cukinii i wędzonym tofu (150) Burgery z ciecierzycy (152) Klopsiki z soczewicy i pęczaku z cukinią (154) Paprykowe świderki z wędzonym tofu i pietruszką (156) Pierogi babci Tosi (158) Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (160) Risotto z borowikami i jadalnymi kwiatami (162) Samosy prosto z Indii (164) Seleryba na niedzielny obiad (166) Tagliatelle ryżowe bolognese z wędzonym tofu (168) Zupa z pieczonej dyni (170) Steki z kalafiora z soczewicą i quinoa (172) Tom kha - zupa tajska dla każdego (174) Tortilla "na winie", czyli co się nawinie (176) Ryżowa zapiekanka z sosem bolognese (178) Spaghetti ze szpinakiem i serem z ziemniaka (180) PODWIECZOREK Muffinki z czekoladą (184) Dziecięco prosta bajaderka (186) Batony marcepanowe a la bounty (188) Czekoladowe brownie z solonymi orzeszkami (190) Budyń z płatków quinoa z borówkami (192) Ciasto marchewkowe zawsze się uda (194) Crumble z owocami leśnymi, czyli ciasto leniwej matki (196) Deser ryżowy z wiśniami (198) Lodowy sorbet o smaku dowolnym (200) Jabłko pieczone z marmoladą (202) Bezglutenowe pieguski pełne czekolady (204) Pierniczki nie tylko na świąteczny czas (206) Kokosowe kulki a la rafaello w opcji dla wegan (208) Sakiewki z ciasta francuskiego na słodko (210) Czekoladowa skórka pomarańczowa (212) Solony karmel z truskawkami (214) Czekoladowe szaszłyki (216) Tartaletki bakaliowe z serkiem z nerkowców (218) Najprostszy tofurnik agarowy (220) Tort Pavlova level master (222) KOLACJA Baba ghanoush z kotem zamiast granatów (226) Brzoskwinie faszerowane budyniem czekoladowym (228) Świeże bułki do upieczenia w mig (230) Carpaccio z jabłka i kalarepki (232) Cieciorka pieczona w ziołach (234) Cukiniowe roladki z ziołami i hummusem (236) Dahl tadka z żółtej soczewicy i chapati (238) Pasztetowa babci Jasi (240) Frytki z sezonowych warzyw (242) Hummus pomidorowy (244) Tatar z batatów a la łosoś (246) Kotlety z kaszy, soczewicy i awokado (248) Soczewicowe penne z sosem bolońskim (250) Pasztet marchewkowy z fasoli mung (252) Placki z pieczonych batatów i kaszy jęczmiennej (254) Ryż basmati z jabłkami (256) Zupa z pieczonej marchewki z grzankami (258) Sushi - niech małe rączki zawijają (260) Tatar z suszonych pomidorów (262) Zupa bakaliowa z suszem (264) Podziękowania (266) O autorze: Katarzyna Gubała - diet coach. Ekoosobowość i wege ambasadorka. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i przedstawicielami świata kulinarnego. Przeszkoliła ponad 100 restauracji z kuchni wege i diet wykluczeniowych. Ma na swoim koncie szkolenia dla takich hoteli, jak: sieć AC Marriott, sieć Accor, Górskie Resorty, sieć Q Hotels, sieć Vienna House. - Jako diet coach doradza szefom kuchni w układaniu roślinnego menu. - W wege biznesie pomaga wielkim koncernom w tworzeniu roślinnych linii technologicznych i małym firmom w wege diecie. - Promuje zdrowy styl życia w telewizji śniadaniowej. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Wege w kwadrans, Wege energia, Warzywa górą! Od korzeni po liście. - Pracuje jako redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. - Okrzyknięta „ekoosobowością” według magazyny „Go Organic” oraz „bohaterką kuchennej rewolucji w Polsce” według miesięcznika „Twój STYL”. - Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. - Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. kolekcje na Thermomix. - Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia i ekologii. - Jest też nauczycielką jogi, medytacji i uważności. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Prowadzi bloga: www.katarzynagubala.pl

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Tematyka
  • Diety i odchudzanie
Autor
  • Katarzyna Gubała
Wybrane wydawnictwa
  • Helion
Rok wydania
  • 2021
Ilość stron
  • 272
Okładka
  • Miękka
ISBN
  • 9788328371415
Model
  • miękka

Opinie Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza Gdynia

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 2 opinie
  • e...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo dobrze opracowana rowniez od strony graficznej, inspirujaca do wspolnych zajec z dzieckiem ksiazka. Brak foto ( ksiazka u odbiory w Polsce ).Odbiorca zadowolony.
    • jakość wydania
  • Użytkownik Ceneo
    5
    W dzisiejszych czasach coraz więcej rodzi się dzieci alergików – uczulenie na mięso, gluten, laktozę, cukier biały czy jajka. Katarzyna Gubała napisała cudowna książkę – „Wege dzieci”. Do kogo więc, skierowana jest ta książka? Odpowiedź jest bardzo prosta, potencjalnymi odbiorcami są przede wszystkim: rodzice i dzieci, także ci zapracowani, miłośnicy zdrowej i pożywnej kuchni, a nawet, tutaj niespodzianka – fani słodyczy w zdrowej i prostej formie. „Wege dzieci” to 104 przepisy na śniadania (jaglanka, owsianka, kaszotto lub hummus), dania do szkoły (do pudełka z drugim śniadaniem zawsze się zmieści zdrowa kanapka lub wegańskie naleśniki z dżemem), obiady (klopsiki z soczewicy i pęczaku, z cukinią lub pierogi babci Tosi), podwieczorki, czyli zdrowe słodycze (muffinki z czekoladą, batony marcepanowe, ciasto marchewkowe) oraz kolacje (świeże bułki do upieczenia w mig, cukiniowe roladki z ziołami czy sushi). Zostaje nam tutaj zaprezentowany pełen pakiet zbilansowanych dań, które autorka przetestowała na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Dieta wegetariańska to dieta eliminująca z jadłospisu mięso, a wegańska także nabiał i jajka. Dieta roślinna musi być pełnowartościowa i bogata w białko, a więc stawiamy na soczewicę, soję, komosę ryżową, ciecierzycę, fasolę, owies, żyto, ryż, kukurydzę, orzechy i nasiona, pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz warzywa zielone – jarmuż, szpinak, natkę pietruszki. Im mniej chemii zjemy, tym będziemy zdrowsi. Im mniej zjemy produktów odzwierzęcych, tym mniej zanieczyszczeń trafi do atmosfery. „Wege dzieci” jest przepięknie wydana, to 104 przepisy i każdy z nich zaopatrzony jest w kolorowe zdjęcia. To nie tylko książka dla rodziców lecz także i dzieci, dla których przygotowanie wspólnego posiłku jest wielką frajdą, a jednocześnie świetną zabawą. Przecież każdemu rodzicowi zależy, aby jego dziecko jadło zdrowe produkty, nieprzetworzone, bez chemii i polepszaczy smaku, przygotowane w domu. Zatem Drodzy Rodzice i Dzieci książka – „Wege dzieci” jest stworzona z myślą o Was. Ta zielona kuchnia jest szybka i prosta, a co najważniejsze, że dziecko też ją może przygotować wspólnie z rodzicami. Polecamy – Dobre Recenzje
    • jakość wydania