Zdjęcie Leksykon smaków - Gdynia

Leksykon smaków Gdynia

4,7
22 opinie

Biblia każdego smakosza ! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji. Z „Leksykonu smaków” dowiecie się tego, co w kuchni …

Ostatnia znana cena: 212,98 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Biblia każdego smakosza ! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji. Z „Leksykonu smaków” dowiecie się tego, co w kuchni najważniejsze – jak łączyć ze sobą smaki. A to najistotniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja. Majstersztyk, który zmienił sztukę kulinarną. Marta Dymek, Jadłonomia Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny? Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą… Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacj (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000). Książka idealna do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura dla relaksu albo do poduszki – czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii i kołokulinarnych ciekawostek. Bez wątpienia małe arcydzieło. Sunday Times Znakomity przewodnik łączenia smaków. Observer Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza. Nigel Slater, Observer Books of the Year Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu. Heston Blumenthal

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Niki Segnit Segnit .
Wybrani autorzy
  • Elżbieta Cherezińska
Wybrane wydawnictwa
  • Buchmann
Okładka
  • Miękka
Format
  • 16x23,5 cm
Rok wydania
  • 2017
Ilość stron
  • 400
ISBN
  • 9788328046955

Opinie Leksykon smaków

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,7 na podstawie 22 opinie
  • e...1
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ciekawe i nietuzinkowe polaczenia smaków. Polecam
  • Krzysztof
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Zgodnie z oczekiwaniem.
  • Asia
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Warto mieć tę książkę.
  • Agnieszka
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super jakosc i cena
  • Tom
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    najlepsza ksiazka