Zdjęcie Dzika kuchnia - Gdynia

Dzika kuchnia Gdynia

4,79
46 opinii

Dzika kuchnia Łukasz Łuczaj NASZA KSIĘGANIA Dzika kuchnia Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele …

Ostatnia znana cena: 89,90 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

Dzika kuchnia Łukasz Łuczaj NASZA KSIĘGANIA Dzika kuchnia Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę. Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał… WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro * Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny. Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Łukasz Łuczaj
Wybrani autorzy
  • Łukasz Łuczaj
Wybrane wydawnictwa
  • Nasza Księgarnia
Okładka
  • Miękka
Format
  • 189x245 mm
Rok wydania
  • 2005
Ilość stron
  • 318
Język oryginału
  • Polski
Tematyka
  • Alkohole
ISBN
  • 9788310123787

Opinie Dzika kuchnia

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,79 na podstawie 46 opinii
  • Ewelina
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo ładne, zachęcające wydanie. Bohatera i autora znam osobiście, tym milej przeczytać o jego "przygodach" z dziką kuchnią.
  • Monika
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka pełna ciekawych informacji na temat ziół oraz oryginalnych przepisów z ich użyciem. Wzbogacona przepięknymi zdjęciami.
  • maddlen
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ciekawa pozycja dla każdego, kto ceni zioła i rośliny w swojej diecie.
    • dobrze wydana
    • praktyczna
    • świetne porady
  • Anonimowy
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetna książka napisana prostym językiem z dawką chumoru :)
    • gruba oprawa
    • przejrzysta
    • kolorowe zdjęcia wraz z dokładnym opisem
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka Pana Łukasza jest wyjątkowa, pokazuje nam, które dzikie rośliny możemy spożywać i w jaki sposób.