Zdjęcie Bavicchi Organicznie Nasiona Na Kiełki Gorczycy 50G - Gdynia

Bavicchi Organicznie Nasiona Na Kiełki Gorczycy 50G Gdynia

Ekologiczne nasiona na kiełki gorczycy GEO, 50g, Bavicchi Nazwa botaniczna: Sinapis Alba Jest to odmiana brunatnej gorczycy, która szybko wzrasta, wytwarzając kiełki o ciemnozielonych liściach. Kiełki gorczycy dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin: A, B1, B2, B6, C. Zawierają także …

Ostatnia znana cena: 7,00 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Ekologiczne nasiona na kiełki gorczycy GEO, 50g, Bavicchi Nazwa botaniczna: Sinapis Alba Jest to odmiana brunatnej gorczycy, która szybko wzrasta, wytwarzając kiełki o ciemnozielonych liściach. Kiełki gorczycy dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin: A, B1, B2, B6, C. Zawierają także spore ilości wapnia i żelaza. W ich składzie chemicznym znajdujemy bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne fitocyndy. Dzięki nim działają przeciwzapalnie. Wzmagają pocenie się, dlatego warto je jeść wspomagająco w trakcie leczenia gorączki i przeziębienia. Poza tym pobudzają do pracy układ trawienny, łagodzą dolegliwości żołądkowe i jelitowe, wspomagają trzustkę i dwunastnicę. Stosowane w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Kiełki mają intensywny, pikantny smak (mogą służyć np. jako zamiennik szczypiorku) i zapach. Ze względu na to zaleca się spożywać je wymieszane z innymi gatunkami. Dodają wyrazistości wielu potrawom. DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI? Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad: gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników, kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze, plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci... wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona. Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok. Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe! Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion. CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI? Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem. JAK WYSIEWAĆ? Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. Podlewaj 2-3 razy dziennie. Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć. Przed spożyciem kiełki należy umyć. Smacznego! Termin przydatności do wysiewu: 3 lata Waga opakowania: 50g Trudność: 3 Śluzowate: Nie Temperatura: 21 Wstępne kiełkowanie:po 5-6 dniach Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 35g Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 20g Ilość nasion na słoik Geo Jar: 50g

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Bavicchi
Rodzaj
  • Kiełki
Typ rośliny
  • Gorczyca