Gazetka kaufland.pl

Gazetka promocyjna Egzotyczne święta ważna od 20-12-2018 do 02-01-2019

E
g
z
o
t
y
c
z
n
e
E
g
z
o
t
y
c
z
n
e
y
ś
w
i
ę
t
a
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019,
chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej,
lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
Banan Baby
• wyjątkowo słodki
• na surowo, do smażenia,
grillowania
• do lodów, koktajli,
drinków
Banan czerwony
• z delikatnym miąższem o konsystencji musu
• najlepszy na surowo, smażony na maśle oraz pieczony
• do deserów, na kremy
c
z
y

m
i
n
?
O
r
e
h
G
a
d
l
B
b

p
s
w
o
ż
ł
k
t
j
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
2
L
i
c
z
G
r
a
n
d
l
B
b
y


s
ł
o
k
p
h
t
w
e
j
m
Koktajl Happy
Sposób
przygotowania
Owoce granadilli przekroić na pół, wydobyć miąższ i przełożyć do blendera.
Dodać szklankę wody i miksować ok. 1 minuty. Sok przelać przez sitko i dolać
jeszcze pół szklanki wody.
Piwo wymieszać z sokami. Kruszony lód włożyć do szklanek, wlać koktajl.
Syrop malinowy wlać do szklanek po ściance, by opadł na dno. Koktajl podawać
ze słomkami. Szklanki można ozdobić plastrami cytryny lub limonki.
Składniki
na 2 porcje
– 2 dojrzałe owoce granadilli
– 200 ml zimnego piwa
bezalkoholowego
– po 1–2 łyżeczki soku
z cytryny i limonki
– kruszony lód
– 20 ml syropu malinowego
3
Pitaja
...czyli smoczy owoc, księżycowy kwiat
lub królowa nocy
• bardzo soczysta i orzeźwiająca
• najlepsza na surowo po schłodzeniu,
bo to wzmacnia smak owocu
• do deserów na zimno – lodów,
sorbetów, a także koktajli i soków
Gujawa
• słodkawo-kwaskowata
• najlepsza na surowo,
ale warto pozbyć się skórki
• do galaretek i konfitur
lub quesadilli
G
u
j
a
v
T
m
r
i
l
o
s
z
k
D
b

t
w

P
g
!
c
y
e
p
n
ś
ą
C
ę
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
4
Tamarillo
...czyli pomidor drzewiasty
lub owocowy
• najsłodsze wewnątrz, z cierpką,
goryczkowatą skórką
• najlepsze na surowo, ale warto
obrać ze skórki
• wykorzystywane jako warzywo
i owoc, dlatego można jeść
na surowo, na kanapkach
i w sałatkach, lub smażyć,
piec, gotować, dusić do sosów,
zup, mięsa, na chutney
• pyszne z cukrem lub miodem
Gruszka Nashi
• niezwykle słodka i soczysta,
lekko kwaskowata,
o piaskowatym miąższu
• najlepsza na surowo,
szczególnie po schłodzeniu,
można też ususzyć
• do ciast, galaretek
i konfitur
• twardsza i bardziej chrupiąca
niż polska gruszka
A
n
a
s
T
m
r
i
l
o
G
u
z
k
N
h


y
c
D
b
t
w
P
j
g
v
!
p
e
ś
ą
C
ę
5
Liczi
...czyli śliwka chińska
• łagodne, słodkie, lekko kwaskowate;
bardzo orzeźwiające
• można jeść na surowo,
marynować, smażyć, zamrażać
• na kompoty, syropy, likiery,
a także sosy do mięs, ryb
i owoców morza
• po wysuszeniu nazywane
chińskim orzechem, w smaku podobne
do rodzynek
Papaja
...nazwana przez Krzysztofa
Kolumba aniołem owoców
• słodka, lekko korzenna,
z piżmową nutą,
z nasionami – ostrymi
w smaku, przypominającymi
pieprz lub chrzan
• pyszna na surowo,
ale niedojrzałe owoce
należy ugotować
• na przetwory
• nasiona po wysuszeniu
i zmieleniu mogą być
zamiennikiem pieprzu
• sok z owocu ma właściwości
zmiękczające, dlatego warto
moczyć w nim mięso,
a do sałatek najlepiej
dodawać tuż przed podaniem
L
i
c
z
d
l
a

r
o
w
s
ę
y
!
D
b
e
n
t
j

p
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
6
Liczi
...czyli śliwka chińska
• łagodne, słodkie, lekko kwaskowate;
bardzo orzeźwiające
• można jeść na surowo,
marynować, smażyć, zamrażać
• na kompoty, syropy, likiery,
a także sosy do mięs, ryb
i owoców morza
• po wysuszeniu nazywane
chińskim orzechem, w smaku podobne
do rodzynek
F
i
g
a
d
l

z
r
o
w
s
ę
c
y
!
D
b
e
n
t
j

p
Zimowa sałatka z figami
Sposób
przygotowania
Roszponkę i radicchio porozrywać na mniejsze kawałki. Figi przekroić na 4 części.
Pomarańczę obrać, wyjąć miąższ z błonek. Cząstki fig i pomarańczy ułożyć
na talerzach razem z sałatą. Szynkę pokroić w paski i ułożyć na sałatce.
Z oleju, octu, soku pomarańczowego, bulionu, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing
i polać nim sałatkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki.
Składniki
na 4 porcje
– 150 g roszponki
– 1 mała cykoria radicchio
– 5 świeżych fig
– 2 pomarańcze
– 4 plastry szynki włoskiej dojrzewającej K-Classic
– 2 łyżki oleju z orzechów włoskich EXQUISIT
– 2–3 łyżki octu balsamicznego K-Classic
– 4 łyżki soku pomarańczowego K-Classic lub K-Bio
– 3 łyżki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
7
Miechunka (Physalis)
...czyli peruwiańska wiśnia lub rodzynek brazylijski,
a także złota jagoda Inków
• w smaku podobna do pomidora, kwaskowata i soczysta
• można jeść na surowo lub maczać w miodzie, gotować,
dusić lub suszyć
• na dżemy i galaretki, do ciast czekoladowych i deserów
• po wysuszeniu w smaku przypomina rodzynki, więc może być
pyszną przekąską, dodatkiem do musli czy koktajli owocowych
• stosowana także do dekoracji dań
m
i
e
c
h
u
n
k
!
N
a

f
r
s
o
z
j
t
p
K
O
Miechunka (
Physalis
)
Physalis)Physalis
...
czyli
peruwiańska wiśnia
lub
rodzynek brazylijski
,
rodzynek brazylijski,rodzynek brazylijski
a także
złota jagoda Inków

w smaku podobna do pomidora, kwaskowata i soczysta
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
8
Orzech kokosowy
• miąższ kokosa je się
na surowo, jako pyszną
samodzielną przekąskę
albo dodatek do dań
• po ugotowaniu i starciu,
w połączeniu z mlekiem
lub wodą jest bazą
mas i kremów
• po wysuszeniu robi się
z niego wiórki – pyszny
dodatek do różnych
słodkości lub posypka,
a nawet panierka
m
i
e
c
h
u
n
k
!
N
a

f
r
s
o
z
j
t
p
K
O
w
y
9
Kumkwat
...czyli minipomarańcza
• korzenny, lekko kwaskowy,
z bardzo słodką skórką
• świetny ze świeżą miętą,
trawą cytrynową
lub przyprawami: chili,
kardamonem, imbirem,
cynamonem
• na orientalny chutney,
dżemy, konfitury
i marmolady
Karambola
• słodko-kwaśna,
doskonale gasi
pragnienie
• można ją jeść
na surowo, smażyć,
marynować
• na surowo do deserów,
drinków i musli;
po podsmażeniu
– do dań wytrawnych,
mięsnych i rybnych
• także do dekoracji
sałatek lub kolorowych
napojów
k
u
w
a
t
!
m
W

C
h
i
n
c
z
y
o
d
l
.
Karambola

słodko-kwaśna,

e
K
r
b
10
M
a
r
k
u
j
m
w
t
!


e
n
o
c
Maracuja Kiss
Sposób
przygotowania
Owoce marakui przekroić na pół, wydobyć miąższ i przełożyć
do blendera. Dodać szklankę wody i miksować ok. 1 minuty.
Sok przelać przez sitko i dolać jeszcze pół szklanki wody.
Śmietankę wymieszać z sokiem z marakui i sokiem pomarańczowym.
Do szklanek włożyć kostki lodu i wlać napój. Udekorować plastrami
pomarańczy i podawać ze słomkami.
Składniki
na 2 porcje
– 2 dojrzałe owoce marakui
– 100 ml schłodzonej śmietanki
UHT K-Classic
– 50 ml soku pomarańczowego
K-Classic lub K-Bio
– kostki lodu
– 2 plastry pomarańczy
11
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
K
a
r
c
z
o
h
y
Minipizze z karczochami
Sposób
przygotowania
Karczochy oczyścić z zewnętrznych liści, odciąć wierzchy,
przekroić każdy na 4 części, nożem lub łyżeczką usunąć
„włoski” ze środka, włożyć do zimnej wody z cytryną.
Następnie ugotować w osolonej wodzie, osączyć i odłożyć.
Na ciasto – wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować
i wyciąć kółka o średnicy 15 cm. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ricottę wymieszać z oliwą. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić
w krążki. Czosnek obrać i zmiażdzyć. Oba warzywa dodać
do ricotty. Suszone pomidory osączyć z oleju, pokroić w kostkę,
dodać do sera razem z ziołami, doprawić solą i pieprzem.
Masą z ricotty posmarować krążki ciasta, na wierzchu ułożyć
ćwiartki karczochów. Pizze posypać orzeszkami piniowymi
i serem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C
(lub 180°C z termoobiegiem). Minipizze można podawać
z mieszanką sałat.
Składniki
na 9 sztuk
ciasto:
– 400 g mąki pszennej typ 450 K-Classic
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
K-Classic
– ½ łyżeczki soli
– 250 g twarogu K-Classic
– 8 łyżek oliwy K-Classic lub K-Bio
– 6 łyżek mleka K-Classic
– 1 jajko
– zioła do pizzy
wierzch:
– 9 małych karczochów
– 200 g ricotty, 1 łyżka oliwy
– ½ pęczka dymki ze szczypiorem
– 2 ząbki czosnku
– 100 g suszonych pomidorów w oleju
– 1 łyżeczka posiekanego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 50 g orzeszków piniowych
– 100 g startego sera Gouda K-Classic
Oferta ważna od 20.12.2018 do 2.01.2019, chyba że na stronach ulotki wskazano inaczej, lub do wyczerpania zapasów.
Sprzedaż w ilościach detalicznych.
12

Więcej gazetek: