Kluski. Teoria i praktyka Dobrzyń nad Wisłą

Opis poradnika Kluski. Teoria i praktyka Kluski. Teoria i praktyka Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, …

od 55,15 Najbliżej: 17 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Opis poradnika Kluski. Teoria i praktyka Kluski. Teoria i praktyka Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami.W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto.Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem”, zabiera nas na pasjonującą – i wynikającą z pasji – wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i – najważniejsze – jedzenia.Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe.Basia Starecka, dziennikarkaTak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać – ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg!Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje O czym jest poradnik Kluski. Teoria i praktyka ? Opis poradnika Kluski. Teoria i praktyka skupia się na historii, tradycji oraz współczesnych praktykach związanych z przygotowywaniem klusek. Autorka przeprowadza czytelnika przez różnorodne rodzaje klusek, ich znaczenie kulturowe i sposoby przygotowania. Komu polecamy ten poradnik? Polecamy ten poradnik wszystkim miłośnikom kuchni, którzy chcą zgłębić tajniki przygotowywania różnorodnych rodzajów klusek oraz poznać ciekawostki z nimi związane. Do jakiej kategorii zaliczany jest ten poradnik? Ten poradnik zaliczamy do książek z kategorii kuchnia i diety.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Paulina Nawrocka-Olejniczak
Wybrane wydawnictwa
  • Marginesy
Okładka
  • Twarda
Format
  • 250x190 mm
Rok wydania
  • 2025
Ilość stron
  • 256
Tematyka
  • Makarony i kluski
ISBN
  • 9788365780966