Aromatika Gojnik ziele 1 kg Herbata Górska Dobre Miasto

Suszone ziele GOJNIKA 1 kg Gojnik należy do roślin występujących na obszarach górskich, rosnących powyżej granicy 1000 m. n.p.m., a jej naturalne siedliska znajdują się na terenie Bałkanów, w Rumunii, Bułgarii, Turcji oraz Albanii, Macedonii i Grecji. To sucholubna, odporna na niekorzystne warunki …

od 131,90 Najbliżej: 40 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Suszone ziele GOJNIKA 1 kg Gojnik należy do roślin występujących na obszarach górskich, rosnących powyżej granicy 1000 m. n.p.m., a jej naturalne siedliska znajdują się na terenie Bałkanów, w Rumunii, Bułgarii, Turcji oraz Albanii, Macedonii i Grecji. To sucholubna, odporna na niekorzystne warunki środowiska krzewinka o charakterystycznych kwiatach, porastająca kamieniste, górskie zbocza i otwarte, trawiaste przestrzenie. Od tysięcy lat spożywana była przez ludzi, którzy nadali jej takie regionalne nazwy jak "herbata górska" (od miejsca pochodzenia surowca), "herbata pasterzy" (od profesji najczęściej pijących ją górali) czy "herbata olimpijska" (od wzmacniającego wpływu, jaki wywierała na greckich biegaczy). Polska terminologia nawiązuje z kolei do greckiego zwyczaju podawania naparu z gojnika żołnierzom rannym w walce, którzy dzięki wyjątkowym właściwościom herbaty szybciej powracali do zdrowia i łatwiej regenerowali siły. Ziele gojnika zawiera znaczne ilości kwasów fenolowych, glikozydów fenolowych, flawonoidów, tanin i przeciwutleniaczy; obfituje w żelazo, kobalt, cynk, potas, magnez i sód; jest ważnym olejków eterycznych odpowiedzialnych za specyficzny aromat i smak naparu; występuje w formie podgatunków różniących się nieznacznie zawartością poszczególnych substancji czynnych; Właściwości wzmacnia system immunologiczny; działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo; zwalcza stany zapalne i zakażenia; łagodzi objawy alergii; przeciwdziała dusznościom i reguluje prawidłowy oddech; wykazuje nieznaczne działanie przeciwbólowe; usprawnia procesy trawienne; powleka błony śluzowe narządów wewnętrznych; chroni żołądek i dwunastnicę przed podrażnieniami; przeciwdziała szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki; ułatwia walkę z przeziębieniami, skraca czas choroby; u mężczyzn poprawia sprawność seksualną; uważany jest za czynnik hamujący rozrost komórek nowotworowych (m.in. w białaczce, czerniaku i guzach piersi); Spożywanie herbaty górskiej zalecane jest w stanach obniżenia odporności organizmu, przy osłabieniu i ogólnym niedomaganiu i awitaminozie. Gojnik wydatnie wspiera naturalne działanie systemu immunologicznego, ułatwia walkę z przeziębieniami, grypą czy chorobami górnych dróg oddechowych, przyspiesza również gojenie ran i wszelkich stanów zapalnych toczących się wewnątrz ciała. Poprawia samopoczucie oraz kondycję fizyczną i psychiczną, może być również stosowany jako środek redukujący zmęczenie. Dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów zalecany jest w awitaminozie i anemii jako naturalny czynnik wzmacniający. Jako przeciwutleniacz redukuje negatywne działanie wolnych rodników w organizmie, spowalnia procesy starzenia i wspomaga wydalanie z organizmu toksycznych produktów przemiany materii. Niektóre badania wskazują jego skuteczność w redukowaniu skutków i spowalnianiu postępów chorób degeneracyjnych tkanki mózgowej, m.in. demencji starczej i choroby Alzheimera. Ponadto wspomagająco gojnik zalecany jest w chorobie wrzodowej żołądka, zaburzeniach trawiennych oraz w chorobach reumatycznych, przy rozedmie płuc i w dusznicy bolesnej. Ocenia się jako pomocny w niektórych chorobach nowotworowych, a w szczególności w estrogenozależnym raku piersi lub raku szyjki macicy, oraz w osteoporozie. Surowiec: ziele gojnika Nazwa łacińska: sideritis scardica Skład: gojnik 100% Postać: cięty Kraj pochodzenia: Turcja Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu Przeciwwskazania: brak. Surowiec można podawać dzieciom; Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych; Proponowany sposób podania: 1-2 łyżeczki ziela gojnika (lub 1-2 całe kwiaty) zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie schłodzić, posłodzić do smaku miodem. Pić profilaktycznie 1 x dziennie, w stanach chorobowych 3 x dziennie po 1 szklance. Dla urozmaicenia smaku można doprawić szczyptą cynamonu lub imbiru. Producent: Aromatika Adam Iwańczuk ul. Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Aromatika
Rodzaj
  • Jednoskładnikowe