Nanga Wiąz czerwony kora cięta 50g Dobczyce

Wiąz czerwony – kora wiązu czerwonego (Ulmus rubra) występuje w Ameryce Północnej. Właściwości jego kory są znane rdzennym Indianom Ameryki Północnej od wielu setek lat. W przeszłości stosowano go w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólu gardła, różnych chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów i …

od 45 Najbliżej: 24 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Wiąz czerwony – kora wiązu czerwonego (Ulmus rubra) występuje w Ameryce Północnej. Właściwości jego kory są znane rdzennym Indianom Ameryki Północnej od wielu setek lat. W przeszłości stosowano go w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólu gardła, różnych chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów i zaparć oraz do opatrywania ran. Składniki: Wiąz czerwony – zmielona lub cięta kora (Ulmus rubra) 100%. Surowiec najwyższej jakości! Wiąz czerwony – kora Wiąz czerwony (Ulmus rubra) pochodzi z Ameryki Północnej. Właściwości jego kory są znane rdzennym Indianom Ameryki Północnej od wielu setek lat. W przeszłości stosowano go w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólu gardła, różnych chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów i zaparć oraz do opatrywania ran. Kora wiązu czerwonego chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego i łagodzi podrażnienia. Swoje cenne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości śluzu. Śluzy to substancje, które wchłaniają duże ilości wody, pęcznieją, tworzą żel i pokrywają błonę śluzową warstwą ochronną. Korzyści zdrowotne: Kora wiązu czerwonego to surowiec, który dba o zdrowie błony śluzowej przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Zawiera składniki aktywne, w tym: śluz, flawonoidy i kwas salicylowy. Śluz otacza błonę śluzową jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka i jelit, tworzy na nim warstwę ochronną i zapobiega jego uszkodzeniu. Flawonoidy i kwas salicylowy z kolei łagodzą istniejące podrażnienia i defekty oraz wspomagają ich gojenie. ZASTOSOWANIE Zaburzenia i podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit. SKŁAD Wiąz czerwony – zmielona lub cięta kora (Ulmus rubra) 100%. Surowiec najwyższej jakości! DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA Ekstrakt wodny: 4-5 g pociętej lub zmielonej kory wiązu zalać szklanką wrzącej lub ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. 1 szklankę takiego ekstraktu należy spożywać przez cały dzień w kilku małych porcjach między posiłkami. Ekstrakt alkoholowy: Proporcje 1: 1. Alkohol 60%. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie. Proszek z kory wiązu: Spożywaj 2-3 razy dziennie 1-2 płaskie łyżeczki mielonej kory wiązu. Można go wymieszać z wodą, jogurtem, sokiem lub mlekiem. 1 płaska łyżeczka mielonej kory wiązu to około 1 g. PRZECIWWSKAZANIA Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę. Komentarze: Dzieciom można podawać korę wiązu. W przypadku dzieci należy zmniejszyć zalecaną dawkę o połowę. Kora wiązu nie powinna być przyjmowana z lekami, ponieważ może to utrudnić ich wchłanianie. Zrób 2-godzinną przerwę przed lub po zażyciu leków. CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY Wiąz czerwony należy do rodziny wiązów. Występuje w środkowej i południowej Ameryce Północnej, gdzie rośnie na wysokości do 600 m n.p.m. Można go spotkać na brzegach wód, w miejscach wilgotnych i zalanych, na niskich zboczach. Wiąz czerwony osiąga wysokość do 20 m. Tworzy rozłożystą koronę. Jego kora jest ciemnobrązowa lub prawie i pokryta licznymi bruzdami. Liście są owalne i mają spiczaste końce. Są jasnozielone, mają drobno ząbkowane krawędzie i błyszczącą powierzchnię. Wykazują charakterystyczne unerwienie składające się z blisko ułożonych nerwów bocznych. Kwiaty wiązu tworzą zielonkawo-czerwone grona na gałązkach drzewa, które następnie rozwijają się w skrzydlate nasiona.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Nanga
Rodzaj
  • Jednoskładnikowe
Postać
  • Korzenie i kory