Real Thai Pasta Curry Żółta Yellow 227G Dębica

Tajska baza do sosu-dania curry. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, mięsem i warzywami tworzy wyśmienite tajskie danie. Może być wykorzystywana jako marynata, lub składnik sosu do potraw z Woka. Tajskie curry diametralnie różnie się od wersji indyjskiej. Pasta curry to utarte i wymieszane …

od 11,99 Najbliżej: 47 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Tajska baza do sosu-dania curry. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, mięsem i warzywami tworzy wyśmienite tajskie danie. Może być wykorzystywana jako marynata, lub składnik sosu do potraw z Woka. Tajskie curry diametralnie różnie się od wersji indyjskiej. Pasta curry to utarte i wymieszane przyprawy, aromatyczne i wyraziste, a dzięki chilli również pikantne. W kuchni ważna jest równowaga dlatego w pospolitym azjatyckim daniu curry, czyli sosie z dodatkiem krewetek, ryby, drobiu, mięsa czerwonego, tofu lub warzyw, smak łagodzi się mleczkiem kokosowym. Tajska baza sosu curry różni się diametralnie od indyjskiej, i nie powinna być z nią utożsamiana. Żółta pasta curry jest odmianą powrzechnie uważaną za łagodną. Jest to najpopularniejsza w Polsce wersja tajskiego curry. Coraz więcej barów szybkiej obsługi oferuje tego typu curry, a jej żółta odmiana króluje na stołach. Dzieje się tak dlatego, iż użyte składniki są stosunkowo łagodne dla przeciętnego Europejczyka. Dodanie dużej ilości mleczka kokosowego sprawia, że otrzymujemy sos-zupę yellow curry o delikatnym, bardzo kremowym smaku i niesamowitym aromacie. Żółta odmiana tajskiego curry zawiera tylko naturalne składniki, w tym 15% czerwonej papryki chilli. Do tej wersji idealnie pasuje delikatne białe mięso kurczaka lub krewetki oraz gotowane ziemniaki, lub oczywiście ryż jaśminowy. Składniki Szalotka Czosnek suszone czerwone chilli (15%) sól trawa cytrynowa skórki limonki kaffir cynamon kwiat muszkatołowy sproszkowany kminek nasiona kolendry kurkuma W 100 g produktu energia: 560 kJ / 134 kcal tłuszcz: 4,2g w tym kwasy nasycone 0,7 g węglowodany: 18 g w tym cukry: 9,3 g białko: 3,8 g sól: 13,7 g Pastę stosujemy dokładnie tak, jak pozostałe z serii Real Thai. Podsmażamy ją przez minutę na rozgrzanym tłuszczu np. oleju sojowym lub ryżowym (mają neutralny smak i się nie palą), a następnie dodajemy mięso (ew. warzywa np. cebule, paprykę), przesmażamy, dolewamy mleczko i gotujemy do miękkości mięsa (zwykle 4-5min.). W zależności od użytego mleczka (light, normal, cream) dolewamy wodę, możemy dodać ugotowane ziemniaki oraz podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Na koniec ewentualnie doprawiamy cukrem kokosowym/trzcinowym oraz sosem rybnym. Danie gotowe. Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W szczelnie zamkniętym opakowaniu. Producent: Thai Tan Foods International Co., Ltd. Kraj pochodzenia: Tajlandia Termin przydatności do spożycia: 06/07/2026

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Real Thai
Rodzaj
  • Azjatycka
Waga (g)
  • 227
Cechy
  • Nie zawiera konserwantów