Dallmayr Classic Ziarnista 500g Dąbrowa Górnicza

4,69
134 opinie

2x Kawa ziarnista Dallmayr Classic 500 g Mieszanka ziaren arabiki oraz robusty pochodzących z najlepszych wyżynnych upraw z całego świata. Ziarna pochodzące z upraw ulokowanych na wyżynach są cięższe oraz gęściejsze od tych z upraw nizinnych. Dzieje się tak poprzez różnicę temperaturową. Kawowce z …

od 36,99 Najbliżej: 28 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

2x Kawa ziarnista Dallmayr Classic 500 g Mieszanka ziaren arabiki oraz robusty pochodzących z najlepszych wyżynnych upraw z całego świata. Ziarna pochodzące z upraw ulokowanych na wyżynach są cięższe oraz gęściejsze od tych z upraw nizinnych. Dzieje się tak poprzez różnicę temperaturową. Kawowce z terenów wyżyn rosną wolniej przez co mają również bogatszy bukiet aromatów. ___________________________________________________ Cechy produktu: Wyrazisty smak i aromat✅ Ilość cremy - lekka ✅ Stopień palenia - średni ⭐⭐⭐✰✰ Zawartość kofeiny - średnia ✅ Klasyczna mieszanka o zrównoważonym smaku oraz średniej zawartości kofeiny. Blend ma przyjemny głęboki, intensywny smak z lekką dozą kwasowości. Swoją wyjątkowość zawdzięcza specjalnie opracowanemu sposobowi wypalenia ziaren. Konkretniej etapu przed nim - wzbogacenia ziaren kawowych aby po wypaleniu mieszanka oddała pełnię swojego potencjału. Idealna do przyrządzenia w ekspresie automatycznym. Po zmieleniu ziaren można zaparzyć ją min. w ekspresie przelewowym, ekspresie kolbowym, kafeterce, czy też w sposób tradycyjny. ___________________________________________________ Informacje: Rodzaj kawy: Kawa ziarnista✅ Kompozycja: Arabika i Robusta☕ Masa netto: 500g✅ Gatunki kawy - Arabica i Robusta w porównaniu. Spośród wielu różnych gatunków kawy dwa odgrywają szczególną rolę: Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). Stanowią one 98 procent surowej kawy produkowanej na całym świecie. Arabica pod względem smaku jest uznawana za bardziej szlachetną z tych dwóch gatunków, uprawianych na wysokości do 2200 m i zbieranych żmudnie ręcznie. Im wyżej rośnie kawa, tym niższa jest średnia roczna temperatura,­ więc­ owoce kawy dojrzewają tam wolniej. W związku z tym mają więcej czasu na rozwinięcie smaru, aromatu i delikatnych kwasów. ODMIANY ZIAREN: Arabica Nazwa: Coffea arabica Pochodzenie: Etiopia Wysokość: 800 ‒ 2200 m Temperatura: 15 ‒ 24°C Kształt: Owalny, płaski, podłużny, z wycięciem S Aromat: Szlachetny, delikatny, świeży, owocowy Kofeina: 0,9‒1,4% Robusta Nazwa: Coffea canephora Pochodzenie: Kongo Wysokość: 0 ‒ 800 m Temperatura: ok. 26°C Kształt: Mała, zaokrąglona z prostym przekrojem Aromat: Zadymiony, pikantny, ziemny, drewniany Kofeina: 1,8‒4,0% Uprawa Tak jak w przypadku wina, wiele czynników wpływa na charakter kawy: właściwości gleby, temperatura i ilość opadów w okresie dojrzewania wpływają na smak kawy. Roślina kawowa jest wrażliwa. Potrzebuje wiele dbałości i pielęgnacji, a do tego zrównoważonego klimatu ‒ w dzień, jak i w nocy. Potrzebuje dostatecznej ilości opadów i dużo cienia, nie toleruje silnego wiatru ani skrajnych upałów i niskich temperatur. Gleba powinna być bogata w składniki odżywcze i dobrze magazynować wodę, co na przykład ma miejsce w przypadku gleb wulkanicznych. Zasadniczo dla położenia terenu uprawowego obowiązuje zasada: im wyżej rośnie kawa, tym chłodniejsza jest również średnia temperatura roczna. Owoce kawy dojrzewają wolniej ‒ i mają więcej czasu na rozwinięcie smaku, aromatu, a w szczególności kwasów. Kawa ekologiczna pochodzi z kultur mieszanych. Na takich plantacjach rosną nie tylko kawowce, ale również inne rośliny, na przykład bananowce lub inne drzewa wysoko rosnące. Tworzą one tak zwane drzewa cieniowe, które swoim wysokim gęstym dachem z liści chronią wrażliwe rośliny kawowe przed intensywnym słońcem i obfitymi opadami. Nazewnictwo Nazwa Dallmayr to synonim doskonałej jakości produktów i usług z ponad 300-letnią tradycją. Dallmayr to również jedna z najbardziej znanych niemieckich marek kawy. Pomimo, iż lokalnie zakorzenieni jesteśmy w Monachium- działamy na całym świecie. Dzięki handlowi rodzimymi i międzynarodowymi produktami z czasem powstały słynne Delikatesy, posiadające własną gastronomię i catering. Sklep z kawą i serwis automatów rozwinęły się pod koniec lat 50’, aby obecnie stać się największym obszarem działalności biznesowej przedsiębiorstwa. Nasze doświadczenie uczyniło z nas uznanego partnera w dziedzinie handlu, usług i gastronomii. Pochodzenie ma znaczenie Tajemnica unikalnego charakteru kawy Dallmayr tkwi już w kawie surowej. Stosujemy najdelikatniejsze rośliny wyżynne z najlepszych terenów uprawowych na świecie. Nasze najważniejsze kraje zaopatrzenia to Etiopia, Papua Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia. Najlepsze warunki upraw rozciągają się na obszarze równika, w tak zwanym pasie sadów kawowych. Kawa rośnie wyłącznie w strefach tropikalnych i subtropikalnych, na szerokości północnej 23 stopnie i południowej 25 stopni. Jak szeroka taśma rozciągają się regiony kawowe na północ i na południe od równika wokół kuli ziemskiej. Wzdłuż tego tak zwanego pasa sadów kawowych ta używka jest uprawiana w około 80 krajach, przy czym tylko kilka z nich ma znaczenie gospodarcze. Jedna trzecia kawy znajdującej się w obrocie na rynku światowym jest produkowana w Brazylii. Stopień palenia kawy - jak kasyfikujemy? 1/5 Od około 130°C składniki surowego ziarna widocznie się przekształcają. Zmienia ono kolor z zielonawego na żółtawy. 2/5 Bezpośrednio zanim nastąpi „first crack” w temperaturze około 190°C, ziarna są jeszcze zwarte, ale już jasnobrązowe. Od tej pory rozwijają się aromaty kawy. 3/5 Najjaśniejsze kawy prażone są odpowiednie na kawę filtrowaną. Mają często złożoną owocową nutę . 4/5 Średnio brązowe prażenie powstaje w temperaturze ok. 200°C. Błyszczy jako Café Crème lub mocna kawa filtrowana. 5/5 Ciemne, czarno-brązowe ziarna są typowe do przygotowywania jako espresso. Delikatniejsze kwasy owocowe w przeważającej części zanikają. Dopiero pod wpływem prażenia ziarna otrzymują typowy brązowy kolor, kojarzony z kawą. W ciągu pierwszych minut powstają kwasy owocowe, które wraz z czasem prażenia coraz bardziej zanikają. To oznacza, że im dłużej prażone jest ziarno kawy, tym mniej kwasowy jest produkt końcowy. Dłuższe prażenie intensyfikuje kolor oraz smak ziaren. Te aromaty z prażenia tworzą typowy, przyjemnie gorzki smak espresso. ☕Przygotowanie: Aromatyczna kawa, która doskonale sprawdzi się do parzenia w ekspresie automatycznym jak i ekspresie kolbowym. Parzysz w domu kawę metodą tradycyjną? Świetny wybór. Ta kawa z pewnością Cię nie zawiedzie. ___________________________________________________ Bezpieczne pakowanie Zakupiony produkt otrzymasz w pudełku, które zabezpieczy go podczas transportu.Produkt zapakowano w atmosferze ochronnej. Po otwarciu opakowania należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Dallmayr
Waga
  • 500g
Model
  • Classic 500g
Rodzaj
  • Kawa ziarnista
Gatunek kawy
  • Arabica
Rodzaj kawy
  • Czarne zwykłe
Zawartość kofeiny
  • Średnia
Stopień palenia
  • Średni
Intensywność smaku
  • Mocna
Kwasowość
  • Delikatna
Dystrybucja
  • None
Cechy
  • Brak
Certyfikat
  • Jakość Tradycja

Opinie Dallmayr Classic Ziarnista 500g Dąbrowa Górnicza

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,69 na podstawie 134 opinie
  • Aha74
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super kawa, z rewelacyjna pianką, idealna na poranne przebudzenie :)
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • Andrzej
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Aromat i jakość - przeciętne +. Smak - OK. (Subiektywnie).
    • smak
  • K...f
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Niemiecka oryginalna, bdb cena, dluga data waznosci
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • A...a
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetna kawa. Muszę spróbować innych rodzajów.
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • Rafał
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super produkt w super cenie gorąco polecam jego zakup każdego zainteresowanego takimi produktami