Targroch Orzechy Pini Naturalne 1Kg Czeladź

Orzechy piniowe to odmiana znana i uprawiana na szeroką skalę już w starożytności. Jest ceniona za wysoką zawartość cynku, witaminy K i charakterystyczny aromat. Piniole zawdzięczają go sośnie - głównie piniii (Pinus pinea) - której wyłuskane nasiona to właśnie orzechy piniowe. Najszlachetniejsze z …

od 139 Najbliżej: 3,4 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Orzechy piniowe to odmiana znana i uprawiana na szeroką skalę już w starożytności. Jest ceniona za wysoką zawartość cynku, witaminy K i charakterystyczny aromat. Piniole zawdzięczają go sośnie - głównie piniii (Pinus pinea) - której wyłuskane nasiona to właśnie orzechy piniowe. Najszlachetniejsze z sosen porastają wybrzeża Morza Czarnego i Śródziemnomorskiego, gdzie były zakładane w skupiskach już w czasach antycznych. Właśnie dlatego drzewa te występują też jako sosny włoskie lub - z uwagi na kształt gęstych koron - parasolowate. Orzeszki pini są niewielkie, o wydłużonym kształcie i kremowej barwie. Pozyskuje się je w procesie podgrzewania szyszek - w ten sposób szyszka się otwiera i uwalnia zamknięte w skorupce nasiono. Surowe mają przyjemny, słodko-kwaśny smak, jednak to proces prażenia czyni je doskonałymi i aromatycznymi. Włosi bardzo szybko poznali się na tym specjale, czyniąc go obowiązkowym składnikiem prawdziwego pesto lub chrupiącym dodatkiem do sałatek i makaronów. Piniole, tak jak inne orzechy, dostarczają bardzo dużo potrzebnych w diecie związków chemicznych i kwasów tłuszczowych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Poza wysoką zawartością cynku i fosforu, pomagają także uzupełniać niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapnia, i sodu. Piniole są nasionami niezwykle oleistymi, dzięki czemu na ich bazie wytwarzany jest aromatyczny piniowy olej i miód. Orzechy piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Do spożycia nadają się na surowo, po usunięciu łusek, jednak ich aromat w pełni wydziela się pod wpływem ciepła, więc często podawane są po blanszowaniu. Stanowią też niezbędny składnik pesto. Składniki: Orzechy piniowe Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W temperaturze pokojowej szybko jełczeją, dlatego po otwarciu należy przechowywać je w lodówce. Alergeny: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Tabela wartości odżywczych: Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 15g Wartość energetyczna 2953 kJ/715 kcal 443 kJ/107 kcal 5% Tłuszcz, w tym: 68 g 10 g 15% - kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g 0,7 g 4% Węglowodany, w tym: 15,6 g 1,4 g 1% - cukry 4,6 g 0,5 g 1% Błonnik 3,7 g 0,6 g - Białko 14 g 2,1 g 4% Sól 0 g 0 g 0% Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 15g %RWS w 100g Fosfor 575 mg 86,3 g 82% Magnez 251 mg 37,7 mg 67% Potas 597 mg 89,6 g 30% Żelazo 5,5 mg 0,83 mg 39% *RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). Kraj pochodzenia: Rosja

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Targroch
Rodzaj
  • Orzechy nerkowca
Waga (g)
  • 1000
Cechy
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański
Dystrybucja
  • None