Dary Natury Liofilizowany Zakwas Chlebowy Żytni Eko 35G Ciechanowiec

ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY EKOBEZ DODATKU DROŻDŻYPrzepis na 3 bochenki chleba: Potrzebne składniki:ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,ekologiczna mąka żytnia Dary Natury typ 580 – 2 kg,sól 4,5 łyżeczki. Przygotowanie zakwasu:1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z …

od 4,76 Najbliżej: 20 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY EKOBEZ DODATKU DROŻDŻYPrzepis na 3 bochenki chleba: Potrzebne składniki:ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,ekologiczna mąka żytnia Dary Natury typ 580 – 2 kg,sól 4,5 łyżeczki. Przygotowanie zakwasu:1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z zakwasem wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba. Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujemy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin. Przygotowanie chleba:1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 h w ciepłym miejscu, bez przeciągów.3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1558 kJ / 368 kcal ; Tłuszcz 1,7 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 83 g; w tym cukry 1,1 g; Błonnik 8,3 g; Białko 9 g; Sól 2,1 g. Warunki przechowywania:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Skład:zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*.*produkt rolnictwa ekologicznego

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Dary Natury
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera soi
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Żywność liofilizowana