Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano (EPUB) Chrzanów

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz …

od 25,90 Najbliżej: 34 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego! Autorka o sobie: Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry. Spis treści: CZĘŚĆ I DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI W tyglu zmian Od polskiego pieca do angielskiej kuchni. Trudne początki Zapomniane smaki: móżdżek w muszlach, minóg pod setuchnę Kulinarna codzienność Kompotjery, wekowanie, lutowanie, czyli gotowanie na zapas Klęcznikowe i kolonialne – sklepy przed wojną Kulinarne zapożyczenia: auszpik i makagigi Proszony obiad, poobiednia herbatka i małe dansingi Przy stoliku z kefirem, mikadką lub kapucynem. W barach, kawiarniach i restauracjach Soplica, Ciągotka i inne napitki CZĘŚĆ II STO PRZEDWOJENNYCH PRZEPISÓW Przystawki Suflet z pomidorów Zapiekana szynka z wątróbką Zimna przekąska z kalarepki Grzanki z farszem z ryb Zimna cielęcina z matiasami Sos sardelowy Sałatka z sardynkami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Ostra sałatka duszona na przekąskę Sznycle na grzankach ze szpinakiem Szynka zapiekana ze szparagami Surówka z jarzyn jesiennych z sosem vinaigrette Njoki z parmezanem Zupy Rosół Rosół wołowy z kołdunami litewskimi Barszcz Kwas burakowy Barszcz w filiżankach Chłodnik polski ze śmietaną Zupa z miętusa Miszkulancja Zupa cebulowa na rosole Grochówka na wędzonej flądrze Zupa rabarbarowa Czernina Kartoflanka Zakwas i żur Zupa pomidorowa Zupa piwna ze śmietaną i twarogiem Kapuśniak z mięsem Kwasówka Zupa cytrynowa Zupa śliwkowa Zupa szczawiowa Dania jarskie Kalafiory pod beszamelem Nadziewane ogórki Kotlety z kapusty Pomidory nadziewane ryżem Duszone rydze Babeczki z kartofli Faszerowany kabaczek z sosem pomidorowym Tymbaliki z młodej marchewki Bliny z kartofli ze śmietaną i masłem Ziemniaczki wypiekane z jajami i ze śmietaną Budyń z jarzyn Dania mączne Pierogi z mąki gryczanej z serem Łazanki zapiekane z serem Knedle ze śliwkami Mądrzyki smażone Kotlety z ryżu i jaj Naleśniki cytrynowe Kulebiak z grzybami Paszteciki naleśnikowe z jajami Kluski hreczane z kalafiorem Dania mięsne Dania z cielęciny Kotlety pożarskie z cielęciny z zielonym groszkiem Paprykarz cielęcy Zrazy cielęce w zielonym sosie Cielęcina z jabłkami Cielęce ozorki w sosie cytrynowym Dania z wołowiny Sztuka mięsa z parmezanem Pieczeń huzarska Rozbratle z pieca w sosie pomidorowym Bryzol z grzybami i kaszą Flaczki po lwowsku Dania z wieprzowiny Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką Duszone cynaderki Pieczona polędwica ze śliwkami Zraziki nadziewane ryżem Dania z drobiu Risotto z kurą Młoda kaczka z jabłkami Wątróbka w sosie maderowym Pierś z indyka z piure z wiśni Dania z baraniny Szaszłyk z baraniny Baranina duszona z kapustą włoską Dania z ryb Karp zapiekany w sosie chrzanowym Wykwintna flądra na winie z pieczarkami Szczupak w ziemniaczanym sosie Sandacz na oliwie z cebulą Gulasz z węgorza Zrazy z soli w sosie śmietanowym Sola z pieczarkami Lin duszony w czerwonej kapuście Śledzie à la minogi Rybne zrazy na sposób żydowski Desery Skórki pomarańczowe w czekoladzie Coupe à la Mode Zupa czekoladowa Tort sublokatorski Szarlotka z czarnego chleba z rabarbarem Mazurek z pomadą czekoladową Pączki ryżowe Ciasteczka pomarańczowe Chrust (faworki) Kuleczki figowe Szalet jabłeczny Pierniki Pierniki łatwe i tanie Napoje Orszada Likier orzechowy do kawy Kruszon jabłkowy Krupnik litewski Mazagran Kwas chlebowy Lemoniada z cytryn Koktajl z truskawek Poncz cytrynowy Bibliografia

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agnieszka Jeż Redakcja: Andrzej Kaflik, Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Michał Pęgierski, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 184
Rok wydania
  • 2016
Wybrane wydawnictwa
  • RM