Aromat umami poznaj piąty smak 50 g Bychawa

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków doświadczanych przez człowieka. Po słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym, uważa się je za połączenie słonego, słodkiego i lekko wytrawnego. Umami jest niezbędne dla zbilansowania smaku wielu potraw, podkreślając ich głębię. Smak Umami został odkryty w …

od 10 Najbliżej: 36 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków doświadczanych przez człowieka. Po słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym, uważa się je za połączenie słonego, słodkiego i lekko wytrawnego. Umami jest niezbędne dla zbilansowania smaku wielu potraw, podkreślając ich głębię. Smak Umami został odkryty w Japonii i jest obecny w wielu daniach lokalnej kuchni, ale można go znaleźć w popularnych potrawach na całym świecie. Można go posmakować jedząc gorący rosół, smażone ryby i mięso, sery żółte i wędliny, szparagi, parmezan, grzyby, pomidory czy sos sojowy. Receptory smaku umami zlokalizowane są na języku i wykrywają obecność kwasu glutaminowego, który jest składnikiem większości białek. Białka składają się z aminokwasów wchodzących w skład Umami.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Rafex
Waga (g)
  • 50