browin Aktywne suszone drożdże winiarskie FERMIVIN Busko-Zdrój

4,5
2 opinie

Do win białych i czerwonych. Gwarancja szybkiej i pełnej fermentacji Porcja na 10-35 litrów wina. Masa netto: 7g Charakterystyka produktu: Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina. W ofercie znajdue się 5 …

od 7,59 Najbliżej: 36 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Do win białych i czerwonych. Gwarancja szybkiej i pełnej fermentacji Porcja na 10-35 litrów wina. Masa netto: 7g Charakterystyka produktu: Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina. W ofercie znajdue się 5 rodzai drożdży suszonych: Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16% Fermivin– drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%. Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%. Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16% EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %. Użytkowanie W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zalety szlachetnych drożdży winiarskich -tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Rodzaj
  • Drożdże
Rodzaj drożdzy
  • Suche

Opinie browin Aktywne suszone drożdże winiarskie FERMIVIN Busko-Zdrój

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,5 na podstawie 2 opinie
  • s...o
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Drożdże winiarskie 15% "- najlepsze jakich używałem w domowej produkcji wina z winogron czerwonych ( z działki i mołdawskich ze sklepu ) . Osiągają szybkie działanie ( 8-12 dni ) oraz bardzo szybką klarowność ( ok 2-3 tygodnie ) . Są oszczędne ; niewielka ilość jako wspomaganie do winogron . Nie wpływają na smak poszczególnych gatunków . Są bardziej neutralne w działaniu . Nie wymagają zbyt dużej ilości cukru . Sprawne także w drugich nastawieniach moszczu . 15% "- pierwszy raz zastosowałem je i jestem bardzo zadowolony . Przy niewielkiej ilości cukru ok 1 kg na ok 4 l , wychodziło wino ok 11 % procentowe . Opakowanie ciemnofioletowe 15% . Już po trzech miesiącach młode wino było całkiem dobre do degustacji . Polecam ! ( ... inne , jakich używałem ; 16% "- wnosiły specyficzny zapach i smak drożdży + walka z klarownością , 18% " - dla mnie zbyt mocne procentowo choć sprzedawcy mówili że mają wzięcie , Malaga "- całkiem dobre , choć dała delikatny gorzkawy odcień z drugiego nastawu ) To opinia subiektywna ( zabawa od 2-3 lat ) , trzeba testować ... i wybrać najlepsze !
  • Użytkownik Ceneo
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.