GUMA GUAR 200g Brzozów

Guma guar Guma guar jest pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tetragonoloba, potocznie zwaną po prostu guar. Używana jest głównie jako zagęstnik, emulgator i substancja żelująca. Polecana jest także osobom próbującym schudnąć, ponieważ głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony …

od 11,69 Najbliżej: 19 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Guma guar Guma guar jest pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tetragonoloba, potocznie zwaną po prostu guar. Używana jest głównie jako zagęstnik, emulgator i substancja żelująca. Polecana jest także osobom próbującym schudnąć, ponieważ głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, nie zostawia więc w nim kalorii. Guma guar jest oznaczana symbolem E412 i najczęściej można ją znaleźć w takich produktach jak: pieczywo, ciastka, sosy, żelki, dżemy, czy słodkie napoje. Cieszy się popularnością przy wypiekach bezglutenowych, bo to właśnie dzięki niej wypieki nabierają naturalnej miękkości. Przepis na bezglutenowe, wegańskie babeczki: Składniki: 320 g mieszanki mąki bezglutenowej 180 g cukru szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy guar 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 120 ml oleju kokosowego 480 ml mleka roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób wykonania: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 ºC. 2. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę guar, sodę i proszek oraz cukier. 3. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet – odstawiamy na chwilę. 4. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką. 5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. 6. Pieczemy około 30 – 35 minut (należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są już upieczone). Gotowe babeczki studzimy. Masa netto: 200g Kraj pochodzenia: Indie Dystrybutor: Ecobi Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ecobi
Waga (g)
  • 200