Itabo 250g Brzeszcze

Itabó to paragwajska marka organicznej Yerba Mate, produkowanej przez Chololó Agroindustrial S.A. w Rezerwacie Ekologicznym Itabó w Canindeyú. Firma zajmuje się produkcją yerby od 1989 roku. Itabó podkreśla swoje zaangażowanie w zrównoważoną produkcję, stosując tradycyjną metodę barbacuá i …

od 18 Najbliżej: 6,3 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Itabó to paragwajska marka organicznej Yerba Mate, produkowanej przez Chololó Agroindustrial S.A. w Rezerwacie Ekologicznym Itabó w Canindeyú. Firma zajmuje się produkcją yerby od 1989 roku. Itabó podkreśla swoje zaangażowanie w zrównoważoną produkcję, stosując tradycyjną metodę barbacuá i rezygnując z użycia pestycydów oraz innych środków agrochemicznych. Marka kładzie nacisk na ochronę lasów i kultywowanie tradycji Yerba Mate. Yerba Mate Itabó, uprawiana w Lesie Atlantyckim Alto Paraná wyróżnia się intensywnym aromatem leśnym i unikalnym smakiem, co jest, według producenta, efektem specyficznych warunków uprawy — idealnej kombinacji wilgotności i temperatury, które zwiększają koncentrację składników odżywczych i przeciwutleniaczy w liściach i łodygach. Klasyczna yerba Itabo, mimo że nie zawiera dodatków, przywodzi na myśl miętowo-śliwkowe skojarzenie. Susz: drobno mielony, z dodatkiem większych listków i sporą ilością wyjątkowo dużych patyczków, a całości towarzyszy dość solidna, typowa dla yerb paragwajskich porcja pyłu. W zapachu dominują nuty dymne uzupełnione świeżą, około miętową bryzą i bardzo skromnym kwaskiem w tle. Smak: pierwszy plan dominuje intensywna, lecz nieprzesadna dymna goryczka, której z drugiego planu towarzyszy roślinna odświeżająca bryza, kojarząca się nieco z nutami miętowymi i jeszcze bardziej skrytą w tle nutą suszonej śliwki. Tło dobrze przełamuje dymność naparu dając niebanalną harmonię smaków.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Yerba Mate
Rodzaj
  • Yerba Mate
Waga (g)
  • 250