Ekogram BIO Soczewica Czerwona Ekologiczna 400g Bochnia

Co to jest czerwona soczewica Ziarna soczewicy są znane już od ponad 4000 lat. Stanowiły jedno z głównych źródeł pożywienia starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Przez wielu uznawana za pierwszą roślinę uprawną. Znana na całym świecie, głównie ze względu na wiele sposobów jej przygotowania. …

od 13,99 Najbliżej: 38 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Co to jest czerwona soczewica Ziarna soczewicy są znane już od ponad 4000 lat. Stanowiły jedno z głównych źródeł pożywienia starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Przez wielu uznawana za pierwszą roślinę uprawną. Znana na całym świecie, głównie ze względu na wiele sposobów jej przygotowania. Soczewica czerwona, jest podstawowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu i krajów azjatyckich. Soczewica czerwona, to zdrowy i uniwersalny składnik diety każdego, kto interesuje się zdrową żywnością. Dlaczego warto regularnie spożywać nasiona czerwonej soczewicy Czerwona soczewica, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy. Korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ze względu na dużą ilość białka, żelaza oraz błonnika. Soczewica jest również niezwykle bogata w kwas foliowy. Zalecana kobietom w pierwszych tygodniach ciąży, ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój i kształtowanie się układu nerwowego dziecka, a zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego. W jaki sposób najlepiej przygotować czerwoną soczewicę Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Nie wymaga wcześniejszego namaczania. 1 szklankę soczewicy dodać do 2 szklanek gotującej się wody.Gotować przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy jest już miękka. Po zdjęciu z ognia odstawić na kilka minut. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotuje się szybciej niż inne odmiany, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, gulaszu czy puree, zapiekanek, warzyw, curry i mięsa oraz dań jednogarnkowych. Może zostać wykorzystana także jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym miejscu. Informacje o produkcie Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki Składniki: 99,9% BIO Soczewica czerwona, <0,1% olej słonecznikowy Kraj pochodzenia: Turcja Ilość netto: 400g Certyfikaty: Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny. Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. Soczewica czerwona wartości odżywcze Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1413 kJ / 338 kcal Tłuszcz 0,96 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,14 g Węglowodany 27,1 g w tym cukry 2,03 g Białko 28,06 g Sól 0,01 g

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ekogram

Opinie Ekogram BIO Soczewica Czerwona Ekologiczna 400g Bochnia

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia