Zdjęcie Shoarma 100g DeliFOOD >> szybka dostawa - już od 6 zł, zapraszamy! << - Błażowa

Shoarma 100g DeliFOOD >> szybka dostawa - już od 6 zł, zapraszamy! << Błażowa

Co to jest Shoarma? Jest to niezwykle popularna mieszanka przypraw korzennych i ziołowych w krajach arabskich. Stosuje się ją do potraw mięsnych, głównie wieprzowiny i drobiu. Jej początki sięgają okresu imperium osmańskiego. Właśnie wówczas popularnym daniem było cevirme – „obracające się mięso”, …

Ostatnia znana cena: 3,80 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Co to jest Shoarma? Jest to niezwykle popularna mieszanka przypraw korzennych i ziołowych w krajach arabskich. Stosuje się ją do potraw mięsnych, głównie wieprzowiny i drobiu. Jej początki sięgają okresu imperium osmańskiego. Właśnie wówczas popularnym daniem było cevirme – „obracające się mięso”, nazywane obecnie shoarma. Jest to dobrze nam znane mięso z rożna, podobne do dość popularnego w Polsce kebabu. Potrawy te różnią się gatunkiem mięsa użytego do ich przygotowania. Do shoarmy wykorzystuje się drób, indyka, cielęcinę, a także wieprzowinę, a do przygotowania kebabu - baraninę, jagnięcinę lub wołowinę. Sekretem smaku shoarmy jest właśnie mieszanka przypraw o tej samej nazwie, która nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Shoarmę możemy zrobić samodzielnie. Jak tego dokonać? Możemy oczywiście spróbować przygotować shoarmę samodzielnie w domu. Jednak niezwykle trudne jest dokładne odwzorowanie smaku tej przyprawy, przede wszystkim dlatego, że potrzebne jest do tego przygotowanie wielu składników. Dlatego dużo łatwiejszym sposobem jest zakupienie gotowej mieszanki. Niektórzy z nas jednak lubią eksperymentować w kuchni, powinni zatem przygotować sobie następujące składniki: pieprz Cayenne, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz. Każdy z powyższych składników w ilości po ½ łyżeczki. Do tego dodajemy po 1 łyżeczce soli, zmielonego imbiru, czosnku granulowanego, kuminu, słodkiej papryki i mielonego ziela angielskiego. Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać, grubsze ziarna zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Na końcu wystarczy dodać olej w proporcji 1 łyżka na 2 łyżki mieszanki. Jakie właściwości ma Shoarma? Shoarma nadaje wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku potrawom mięsnym. Jest ona zarezerwowana dla dania o tej samej nazwie, jednak warto eksperymentować i wykorzystać ją również do innych potraw. Dzięki obecności pikantnych składników, przyprawa ma właściwości rozgrzewające. Jednak osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe, powinny stosować ją ostrożnie. Warto dokładnie przyjrzeć się składowi mieszanki, ponieważ uczulenie na którykolwiek jej składnik jest przeciwwskazaniem do jej spożywania. Skład: sól, kukurydza, papryka słodka, kmin rzymski, kolendra, pieprz ziołowy, cynamon, imbir, curry, kminek, soda oczyszczona, kurkuma, papryka ostra, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz biały, kurkuma – barwnik naturalny. Do czego możemy stosować shoarmę? Shoarmę wykorzystuje się przede wszystkim do marynowania mięsa. Można nią przyprawiać drób, oraz wieprzowinę. Zamarynowane mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, by nasiąknęło wspaniałym smakiem i aromatem wszystkich składników mieszanki. Ponieważ shoarma nie zawsze zawiera w swoim składzie sól, warto o tym pamiętać i posolić mięso według własnego uznania przed obróbką termiczną. Shoarma jest idealnie skomponowaną mieszanką przypraw ziołowych i korzennych, dlatego delikatne w smaku mięso kurczaka nabierze wyjątkowego charakteru. Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania dań kuchni arabskiej. Shoarma świetnie komponuje się również z papryką, pieczarkami czy zapiekanym serem żółtym. Dodatkowe informacje Produkt wegański i wegetariański.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • DELIFOOD
Waga (g)
  • 100