C. k. Kuchnia Bisztynek

4,92
13 opinii

C. K. Kuchnia Wydawnictwo: Wysoki Zamek EAN: 9788394143473 Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, …

od 37,42 Najbliżej: 20 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

C. K. Kuchnia Wydawnictwo: Wysoki Zamek EAN: 9788394143473 Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. Autor: Robert Makłowicz Wydawnictwo: Wysoki Zamek ISBN : 978 83 941434 7 3 Rok wydania: 2015 Liczba stron: 232 Format : 21.80x18.50x2.50 cm. Ciężar: 0.570 kg Typ publikacji: Książka Data premiery: 2015-09-07 Kategoria: Potrawy. Napoje. Żywność

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Robert Makłowicz
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2015
Ilość stron
  • 232
Język oryginału
  • Polski
Tematyka
  • Sławni kucharze: Robert Makłowicz
ISBN
  • 9788394143473

Opinie C. k. Kuchnia Bisztynek

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,92 na podstawie 13 opinii
  • Agnieszka
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pięknie wydana,uwielbiam Makłowicza więc bardzo się cieszę z tej książki.mozna się pośmiać.czegos dowiedzieć i wykorzystać w praktyce.polecam
  • Beata
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo ciekawe - dobrze się czyta - to nie tylko książka kucharska, ale sentymentalna podróż w przeszłość - gorąco polecam
  • b...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Szyta, dobrze wzmocniony brzeg książki, świetne przepisy i zawarty przy nich kontekst historyczny. Rewelacja <3
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Anna
    5
    To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie. Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery. Do każdej z podanej potraw, deserów , sałatek jest zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi ciekawostkę kulinarną. Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery , a mianowicie: Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami , kutia, tort a’la Sacher. Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie. Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby. Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział własnymi słowami jak przedstawiała się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw. Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny , ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. „C. K Kuchnia”. Twarda oprawa książki, zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek . Warto się zapoznać z tą książką , która kształci warsztat kulinarny jak i historyczny.
  • a...n
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    doskonała lektura, zarówno historyczna jak i kulinarna
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania