Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4 BR Biała Piska

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4 BR Astrum __________________________________________________________________ Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w …

od 116,40 Najbliżej: 26 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4 BR Astrum __________________________________________________________________ Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni. Autorzy: Barbara Jakimowicz-Klein EAN: 9788367250184 Format: 208x293 mm Ilość stron: 32 ISBN: 9788367250184 Oprawa: broszurowa Rok wydania: 2022 Wydawnictwo: ASTRUM __________________________________________________________________ Autorzy: Barbara Jakimowicz-Klein Rok wydania: 2022 Format: 208x293 mm Oprawa: broszurowa ISBN: 9788367250184 EAN: 9788367250184 Wydawnictwo: ASTRUM Ilość stron: 32 _________________________________________________________ Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4 BR to wyjątkowy produkt, który wyróżnia się na rynku dzięki swojej doskonałej jakości . Dzięki swoim wyjątkowym cechom, produkt ten z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. __________________________________________________________________ Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4 BR Astrum Numer: 9788367250184, ATE-527250. Waga: 1.01 kg.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Barbara Jakimowicz-Klein
Wybrane wydawnictwa
  • Astrum
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2022
Ilość stron
  • 32
ISBN
  • 9788367250184