Essensey Suplement Na Stawy Flexer 225G Barlinek

Flexer Na Stawy Essensey Suplement diety ESSENSEY FLEXER zawiera 7500 mg kolagenu oraz witaminę C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki. Suplement diety ma w swoim składzie 11 składników aktywnych Produkt zawiera 7500 mg …

od 34,99 Najbliżej: 0 km

Liczba ofert: 11

Oferta sklepu

Opis

Flexer Na Stawy Essensey Suplement diety ESSENSEY FLEXER zawiera 7500 mg kolagenu oraz witaminę C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki. Suplement diety ma w swoim składzie 11 składników aktywnych Produkt zawiera 7500 mg kolagenu typu I, II i III w porcji dziennej Zawiera wapń i magnez, a także kolagen, MSM, siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny i L-prolinę witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki1, a magnez i wapń wspomagają utrzymanie zdrowych kości1. Suplement diety ESSENSEY zawiera składniki aktywne, które przyjmowane regularnie: Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki1 Magnez i wapń pomagają w utrzymaniu zdrowych kości1 Magnez i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni1 Witamina C i magnez przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego1 Witamina C i magnez przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia 1 Bibliografia: 1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci 2. Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. "Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie." Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425. 3. Karmańska, Aleksandra, Andrzej Stańczak, and Bolesław Karwowski. "Magnez aktualny stan wiedzy." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (2015): 677-689. 4. Żelaszczyk, Dorota, Anna Waszkielewicz, and Henryk Marona. "Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej." Estetol. Med. Kosmetol 2.1 (2012): 14-20. 5. Malejczyk, Jacek. "Budowa i immunologia tkanki chrzæstnej." Acta Clinica 1 (2001): 15-22. 6. Olejnik, Anna, Joanna Gościańska, and I. Nowak. "Znaczenie kwasu hialuronowego w przemyśle kosmetycznym i medycynie estetycznej." Chemik 66.2 (2012): 129-135. 7. Parcell S., Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Alternative Medicine Review, 2002, Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744. 8. Wydro, D. (2016). Nutraceutyki XXI wieku–Cellfood. Acad Aesthet Anti-Aging Med, 1, 61-70 9. Lin T.S., Hsieh C.H., Kuo C. i wsp. Sulfation pattern of chondroitin sulfate in human osteoarthritis cartilages reveals a lower level of chondroitin-4-sulfate. Carbohydr Polym. 2020; 229: 115496. 10. ZEYLAND, JOANNA, et al. Budowa i zastosowanie wybranych glikozoaminoglikanów. Medycyna Weterynaryjna, 2006, 62.02: 139-144. 11. Studzińska-Sroka, Elżbieta, and Wiesława Bylka. "Glukozamina–pomoc w leczeniu osteoartrozy." Postępy fitoterapii 4 (2011): 248-253. 12. Karna, E., Szoka, L., Huynh, T.Y.L. et al. Proline-dependent regulation of collagen metabolism. Cell. Mol. Life Sci. 77, 1911–1918 (2020). 13. Beto, Judith A. "The role of calcium in human aging." Clinical nutrition research 4.1 (2015): 1-8. 14. Calder, Philip C., and Parveen Yaqoob. "Understanding omega-3 polyunsaturated fatty acids." Postgraduate medicine 121.6 (2009): 148-157. Flexer Na Stawy - 225 g Porcja: 7.5 g Ilość porcji w opakowaniu: 30 Opakowanie: 225 g Masa netto: 225.00 g Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa na 7.5 g % RWS* na 15 g % RWS* Kolagen Typu I i III SOLUGEL™ 3500.00 mg - 7000.00 mg MSM 375.00 mg - 750.00 mg Kolagen (typu II) 250.00 mg - 500.00 mg L-prolina 250.00 mg - 500.00 mg Siarczan glukozaminy 2KCl 250.00 mg - 500.00 mg - w tym D-Glukozamina 148.00 mg - 296.00 mg Siarczan chondroityny 75.00 mg - 150.00 mg Wapń 60.00 mg 8% 120.00 mg 15% Witamina C 30.00 mg 38% 60.00 mg 75% Magnez 29.00 mg 8% 58.00 mg 15% Kwasy tłuszczowe omega-3 27.00 mg - 54.00 mg - w tym EPA 8.10 mg - 16.20 mg - w tym DHA 5.40 mg - 10.80 mg Kwas hialuronowy 10.00 mg - 20.00 mg Składniki: kolagen typu I i III SOLUGEL™; maltodekstryna; MSM (metylosulfonylometan); regulator kwasowości (kwas cytrynowy); kolagenu typu II; L-prolina; siarczan glukozaminy 2KCl; magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego); wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego); MEG-3™ 30 % B POWDER – mikrokapsułkowany olej rybi [60 % rafinowany olej rybi; żelatyna; regulatory kwasowości (askorbinian sodu, kwas cytrynowy); olej rzepakowy; aromat; przeciwutleniacz (tokoferole); olej słonecznikowy]; regulator kwasowości (kwas jabłkowy); aromaty; siarczan chondroityny; witamina C (kwas L-askorbinowy); barwnik (beta-karoten); substancja słodząca (sukraloza); hialuronian sodu. Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy. Kolagen Kolagen to strukturalne białko zewnątrzkomórkowe, które stanowi niemal 1/3 całkowitej ilości białka w organizmie człowieka. Wyróżnionych jest 28 typów kolagenu, z czego najbardziej powszechnym jest kolagen typu I. Występuje on naturalnie w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach 4. Kolagen typu II znajduje się natomiast w chrząstce stawowej i wraz z proteoglikanami stanowi główne komponenty macierzy chrzęstnej5. Suplement diety ESSENSEY FLEXER zawiera kolagen typu I, II i III. MSM MSM to inaczej siarka organiczna lub metylosulfonylometan. Jest on lotnym składnikiem cyklu siarkowego i stanowi jedno ze źródeł siarki w diecie7. MSM naturalnie występuje w żywności np. w rybach, niepasteryzowanym mleku, surowych warzywach. Pod wpływem obróbki termicznej ulega zniszczeniu8. Siarczan glukozaminy Glukozamina to substancja naturalnie wytwarzana w organizmie z glukozy i glutaminy. Jest ona częstym składnikiem tkanek i wydzielin ludzkiego organizmu11. Syntetyzowana jest w stosunkowo niedużych ilościach, a z wiekiem jej wytwarzanie może się zmieniać11. Glukozamina jest substratem do biosyntezy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które są związkami obecnymi w substancji międzykomórkowej chrząstki11. Glukozamina najczęściej dostępna jest w formie siarczanu, chlorowodorku lub N-acetyloglukozaminy11. L-prolina Prolina stanowi około 10 % wszystkich aminokwasów w kolagenie. Wsparcie proliny jest ważne w biosyntezie kolagenu, a także innych białek zawierających prolinę12. Siarczan chondroityny Siarczany chondroityny stanowią ponad 80% glikozaminoglikanów chrząstki stawowej, które odpowiadają za jej funkcje fizjologiczne9. Proteoglikany zawierające siarczan chondroityny znajdują się również w aorcie, mięśniach szkieletowych, oku, płucach i mózgu. Z wiekiem może zmieniać się zawartość siarczanu chondroityny w chrząstce10. Wapń Wapń jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 99% znajduje się w zębach i kościach, a tylko w 1% w surowicy krwi13. Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów1. Dodatkowo przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i procesów przekazywania impulsów nerwowych1. Wspiera także prawidłowy metabolizm energetyczny, krzepnięcie krwi i funkcjonowanie enzymów trawiennych1. Witamina C To witamina rozpuszczalna w wodzie, która nazywana jest także kwasem askorbinowym. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka2. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie kości i chrząstki1. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne1. Magnez Magnez to jeden z najważniejszych jonów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest składnikiem chlorofilu, dlatego w żywności możemu go znaleźć np. w zielonych warzywach liściastych3. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wspomaga funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a także przyczynia się do prawidłowej syntezy białka1. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy tłuszczowe Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zaliczane są do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Do najbardziej znanych zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas alfa-linolenowy (ALA)14. NNKT muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż człowiek nie ma możliwości ich samodzielnie syntetyzować. W żywności znajdują się np. w tłustych rybach morskich14. Kwas hialuronowy Kwas hialuronowy to związek występujący naturalnie w organizmach żywych. W ciele człowieka podlega stałej wymianie na skutek degradacji i syntezy de novo, a z wiekiem zmienia się jego ilość6. Znajduje się m.in w stawach, ścianach naczyń krwionośnych, ciałku szklistym oka, a także w skórze6. Bibliografia: 1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci 2. Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. "Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie." Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425. 3. Karmańska, Aleksandra, Andrzej Stańczak, and Bolesław Karwowski. "Magnez aktualny stan wiedzy." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (2015): 677-689. 4. Żelaszczyk, Dorota, Anna Waszkielewicz, and Henryk Marona. "Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej." Estetol. Med. Kosmetol 2.1 (2012): 14-20. 5. Malejczyk, Jacek. "Budowa i immunologia tkanki chrzæstnej." Acta Clinica 1 (2001): 15-22. 6. Olejnik, Anna, Joanna Gościańska, and I. Nowak. "Znaczenie kwasu hialuronowego w przemyśle kosmetycznym i medycynie estetycznej." Chemik 66.2 (2012): 129-135. 7. Parcell S., Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Alternative Medicine Review, 2002, Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744. 8. Wydro, D. (2016). Nutraceutyki XXI wieku–Cellfood. Acad Aesthet Anti-Aging Med, 1, 61-70 9. Lin T.S., Hsieh C.H., Kuo C. i wsp. Sulfation pattern of chondroitin sulfate in human osteoarthritis cartilages reveals a lower level of chondroitin-4-sulfate. Carbohydr Polym. 2020; 229: 115496. 10. ZEYLAND, JOANNA, et al. Budowa i zastosowanie wybranych glikozoaminoglikanów. Medycyna Weterynaryjna, 2006, 62.02: 139-144. 11. Studzińska-Sroka, Elżbieta, and Wiesława Bylka. "Glukozamina–pomoc w leczeniu osteoartrozy." Postępy fitoterapii 4 (2011): 248-253. 12. Karna, E., Szoka, L., Huynh, T.Y.L. et al. Proline-dependent regulation of collagen metabolism. Cell. Mol. Life Sci. 77, 1911–1918 (2020). 13. Beto, Judith A. "The role of calcium in human aging." Clinical nutrition research 4.1 (2015): 1-8. 14. Calder, Philip C., and Parveen Yaqoob. "Understanding omega-3 polyunsaturated fatty acids." Postgraduate medicine 121.6 (2009): 148-157. Dla osób osób aktywnych fizycznie Dla osób chcących zadbać o układ ruchu Dla osób chcących zadbać o układ nerwowy Sposób użycia: Zmieszać 7,5 g proszku (1 miarka) ze 100 ml wody. Spożywać 2 porcje dziennie, najlepiej na 30 min. przed posiłkiem.

Specyfikacja

Informacje podstawowe

Pojemność
  • 225 g
Ilość porcji w opakowaniu
  • 30
Smak
  • Owocowy
Forma
  • Proszek
Cechy
  • Bez cukru
Model
  • Flexer Mango-pomarańczowy (225 g)