Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g Baborów

Saletra potasowa - do peklowania każdego rodzaju mięsa. Saletra potasowa to azotan potasu - bezbarwna, krystaliczna sól stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa to obok soli kuchennej jeden z ważniejszych dodatków stosowanych przy peklowaniu mięs, gwarantujący nie tylko …

od 5,87 Najbliżej: 47 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Saletra potasowa - do peklowania każdego rodzaju mięsa. Saletra potasowa to azotan potasu - bezbarwna, krystaliczna sól stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa to obok soli kuchennej jeden z ważniejszych dodatków stosowanych przy peklowaniu mięs, gwarantujący nie tylko przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Dlaczego? W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw), pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny). W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach. Składniki: azotan potasu, antyzbrylacz: hydroksywęglan magnezu. Uwaga! 20 g opakowanie wystarcza na ponad 6 kg mięsa Przechowywać w suchym miejscu. Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu. Wymiary opakowania: długość 7,5 cm szerokość ok. 0,5 cm wysokość 10,8 cm.

Opinie Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g Baborów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • h...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo dobra jakość