Jeść albo nie jeść? (E-book) Wrocław

Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękkaKsiążka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania …

od 46,90 Najbliżej: 4,5 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękkaKsiążka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania składników pokarmowych niezbędnych organizmowi. Pokazuje, że niespełnienie pewnych zasad w tym zakresie ma swoje bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje, ingeruje przede wszystkim w jedność, homeostazę organizmu, prowadząc do nieprawidłowości w zakresie przemian metabolicznych, schorzeń i obniżenia komfortu życia.Książka, przygotowana została przede wszystkim dla osób, które chcą zapoznać się z problematyką prawidłowego odżywiania się, jednak ze względu na braki szczegółowej wiedzy z zakresu chemii i biologii, chętniej korzystają z napisanych w sposób bardziej przystępny pozycji książkowych. Przyjęta przez autorów koncepcja przejrzystego i zrozumiałego przedstawienia zagadnień dotyczących żywienia człowieka, pozwala na polecenie tej książki wszystkim osobom, które zainteresowane są tą problematyką. Będzie ona również właściwą pozycją dla osób, które chcą uporządkować nagromadzone z różnych źródeł, niejednokrotnie sprzeczne informacje dotyczące tematyki żywienia człowieka.Spis treści1. ASPEKTY BIOLOGII w ŻYWIENIU1.1. Fenomen życia 1.2. Pobieranie i przetworzenie pokarmu - warunkiem życia 1.2.1. Składamy się z metali i niemetali 1.3. Jak pozyskujemy energię? 1.3.1. Na co tracimy energię? 1.3.2. Trawienie węglowodanów1.3.2.1.Cukrzyca, jako przykład zaburzeń przemian węglowodanów1.3.3. Trawienie tłuszczów 1.3.4. Trawienie białek 1.3.5. Substancje zapewniające odtwarzanie się i funkcjonowanie organizmu 1.4. Homeostaza organizmu jest pod stałym nadzorem systemów kontrolnych 1.4.1. Kiedy komórki, a tym samym nasz organizm, mają zapewniony dobrostan? 1.4.2. pH i bufory1.4.3. Elektrolity 1.5. Jemy wszystkimi zmysłami 1.5.1. Smak1.5.2. Również zapach inspiruje do konsumpcji 1.5.3. Procesy integrujące w organizmie 1.6. Interakcje pomiędzy lekami a pożywieniem2. PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE2.1.Białka2.1.1. Rola i znaczenie aminokwasów2.1.2. Rola i przemiany białek w ustroju2.1.3. Rodzaje białek 2.1.4. Ile i jakie białko powinniśmy spożywać? 2.1.5. Zapotrzebowanie na białko 2.2. Węglowodany2.2.1. Po co nam węglowodany? 2.2.2. Gdzie spotykamy węglowodany? 2.2.3. Dlaczego ważne są warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów? 2.2.4. Czy wielocukry (polisacharydy) są zdrowsze niż cukry proste?2.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli włókno roślinne (błonnik) 2.2.5.1. Czym jest włókno roślinne i jaka jest jego rola? 2.2.5.2. Dlaczego powinniśmy zjadać 25-40 gramów błonnika dziennie?2.2.6. Ile powinniśmy zjadać węglowodanów?2.2.7. Dlaczego „kochamy“ słodycze? 2.3. Tłuszcze 2.3.1. Jakie tłuszcze jadamy?2.3.2. Kwasy tłuszczowe i ich znaczenie2.3.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe 2.3.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe 2.3.3. Margaryny 2.3.4. Cholesterol2.3.4.1. Jak dochodzi do powstania blaszki miażdżycowej?.2.4. Witaminy 2.4.1. Witaminy grupy B 2.4.2. Witaminy antyoksydacyjne 2.4.3. Witaminy receptorowe (prohormony) 2.5. Składniki mineralne 2.5.1. Skutki niedoborów i nadmiaru składników mineralnych 2.6. Woda2.6.1. Po co nam woda?2.6.2. Jaką wodę powinniśmy pić? 2.6.3. Woda i jej szczególna rola w procesie termoregulacji 2.6.4. Regulacja hormonalna gospodarki wodnej 2.6.4.1. Skutki nadmiaru wody2.6.4.2. Skutki niedoboru wody 3.ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ, CZYLI JAK SIĘ RACJONALNIE ODŻYWIAĆ?3.1.Piramida żywieniowa3.2. Jak obliczyć należną ilość kalorii 4. DIETA A ZDROWIE4.1. Substancje, które powinniśmy preferować w jadłospisie,czyli co nam pomaga?4.1.1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 4.1.2. Wtórne produkty roślinne4.1.3. Glutation4.1.4. Siarczki 4.2. Dieta a odporność 4.2.1. Jak możemy wzmocnić układ immunologiczny? 4.3. Dieta a choroby cywilizacyjne4.3.1. Dieta a nadwaga i otyłość4.3.1.1. Jak nie dopuścić do rozwoju otyłości? 4.3.1.2. Ile jeść i kiedy jeść?4.3.2. Redukcja masy ciała 4.4. Dieta a choroby układu krążenia4.4.1. Wysiłek tlenowy istotnym czynnikiem redukcji masy ciała4.5. Dieta a choroby nowotworowe 4.6. Dieta a osteoporoza4.6.1. Jakie są konsekwencje niedoboru wapnia w codziennej diecie?5. POMÓŻ SWOJEMU ZDROWIU5.1. Probiotyki i prebiotyki 5.2. Orzechy5.3. Miód5.4. Olej lniany 5.5. Owoce jagodowe5.6. Zioła6. UŻYWKI6.1. Herbata6.1.1. Co zawiera herbata?6.1.2. Jak działa herbata?6.2. Kawa6.2.1. Co zawiera kawa?6.2.2. Działanie kawy na organizm 6.3. Alkohol 6.3.1. Losy alkoholu w organizmie człowieka 6.3.2. Dlaczego alkohol uzależnia? 6.4. Wina6.4.1.Znaczenie żywieniowe wina6.5. Piwo6.6. Spirytus i napoje spirytusowe 7. SUBSTANCJE OBCE W ŻYWNOŚCI7.1. Zanieczyszczenia żywności 7.2. Dodatki do żywności 8. ZAKOŃCZENIEINDEKSMIARY i WAGILITERATURA...

Specyfikacja

Autor
  • Łucja Pilaczyńska-Szcześniak, Maciej Pawlak
Rok wydania
  • 2015
Ilość stron
  • 270
Kategorie
  • Medycyna