Dieta w chorobie Hashimoto - Agata Lewandowska (EPUB) Olsztyn

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i …

od 27 Najbliżej: 2,7 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń. W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest: bez glutenu, bez pszenicy, bez mleka, bez laktozy, z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów. W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze. Spis treści: Od Autorki Kilka słów o chorobie Hashimoto Leczenie choroby Hashimoto Przyjmowanie leków Odżywianie się i styl życia Dieta a choroba Hashimoto Składniki pokarmowe i ich wpływ na pracę tarczycy Hashimoto a inne schorzenia Celiakia Cukrzyca Łuszczyca Atopowe zapalenie skóry Zespół policystycznych jajników Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe Insulinooporność Zalecenia ogólne w chorobie Hashimoto Zalecenia w przypadku schorzeń towarzyszących Hashimoto Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe Zespół policystycznych jajników Celiakia Przepisy Pieczywo, placki i naleśniki Chleb żytni z siemieniem lnianym Chlebek bez mąki Placki z kaszy jaglanej Placki indyjskie Chleb z kaszy gryczanej Chleb bezglutenowy Placuszki z mąką jaglaną Kakaowe pancakes bezglutenowe i bezmleczne Zupy Zupa krem z białych warzyw Zupa z ciecierzycy Zupa błyskawiczna z ryżem i fasolą Zupa z cukinii Zupa z soczewicy z pomidorami Kremowa zupa z selera Krem z zielonego groszku Zupa z kukurydzą Zupa z botwinki Dania główne Wołowina duszona z warzywami Indyk ze śliwkami Cielęcina z warzywami i bazylią Wątróbka z gruszkami i cebulą Krewetki błyskawiczne z kiełkami Faszerowana cukinia Mięso z fasolą na ostro Komosa ryżowa z pieczarkami i szpinakiem Kasza jaglana z soczewicą Udziec z królika pieczony z jabłkami Szpinak z jajkami i kaszą Dorsz na parze z warzywami Spaghetti z czosnkiem i rukolą Gołąbki z rybą i kaszą gryczaną Leczo z fasolą Aromatyczny łosoś Fasola na ciepło w sosie pomidorowym Ryż z pastą ajvar, klopsikami i papryką Szpinak z czosnkiem, oliwkami i serem Ryż brązowy z sosem z groszku Kasza gryczana z burakami Kotlety z soczewicy Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową i warzywami Makaron ryżowy z kurczakiem, selerem naciowym i kukurydzą Makaron z pieczarkami i soczewicą Indyk orientalny Spaghetti w sosie paprykowym Kotlet z mięsa wołowego Pstrąg z koprem włoskim Makaron z warzywami, mięsem i sosem pietruszkowym Ryba w sosie szpinakowym Jajka na ryżu z warzywami Papryki faszerowane komosą i mięsem mielonym Pulpety z kapustą pekińską Omlet obiadowy – frittata Grillowane warzywa z mozzarellą Ajvar z ryżem i indykiem Potrawka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami Makaron ze szparagami i mięsem mielonym Błyskawiczny „bigos” z kapusty pekińskiej Kotlety z amarantusem Halibut z ziołami i kiełkami Przekąski Jesienna komosa ze śliwkami Koktajl zielony z awokado Koktajl z amarantusem Koktajl z burakiem Placki z cukinii Przekąska truskawkowa z amarantusem Omleciki bezglutenowe i bezmleczne z musem bananowym Warzywa w galarecie Omlet z czerwoną fasolą Pasta pieczarkowa Biała kasza gryczana z jabłkami Sałatki Sałatka z buraków i koziego sera Sałatka curry z ciecierzycy i ryżu Sałatka ze szpinaku i jajek Sałatka z awokado i ogórka Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami Sałatka z burakami i śledziem Sałatka z ryżem, indykiem i selerem naciowym Sałatka chrupiąca z kiełkami na patelnię Sałatka włoska z bobem i parmezanem Sałatka z krewetkami i kaszą Sałatka ze szpinakiem i kozim serem Sałatka z czerwoną cebulą i pomarańczą Sałatka śledziowa Sałatka z fasolką szparagową i serem Letnia sałatka z komosą ryżową, mango i truskawkami Sałatka z czerwonej fasoli i szprotek Sałatka z grillowaną papryką i krewetkami Sałatka z rybą i jajkiem Sałatka z kaszą gryczaną i sosem winegret Sałatka z malinami i migdałami Sałatka z cykorią i halibutem Sałatka z kalafiorem i suszonymi pomidorami Sałatka z buraka z indykiem Jarzynki, surówki i warzywne dodatki Potrawka z cukinii z sosem ziołowym Młoda kapusta na ciepło Surówka z buraków Surówka z pora i marchewki Frytki z selera Surówka jesienna z cykorii Kapusta pekińska z imbirem Pesto bazyliowe z orzechami brazylijskimi Grillowane pory Surówka z groszku Desery Ciastka kakaowe bez mąki Batoniki bakaliowe Ciastka „musli” Jesienne ciasto orkiszowe z jabłkami Kakaowe ciasto bez mąki Muffinki bezglutenowe z cukinią Placek orkiszowy z marchewką i cynamonem Czekoladki bez cukru, glutenu i mleka Ciasteczka amarantusowe Czekoladowiec z czerwonej fasoli Bibliografia Indeks przepisów

Specyfikacja

Autor
  • Agata Lewandowska
Wybrani autorzy
  • Agata Lewandowska
Wybrane wydawnictwa
  • RM
Rok wydania
  • 2018
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 184