Zdjęcie Tapioka Bezglutenowa Bio - Skrobia z Manioku, 400g - Lublin

Tapioka Bezglutenowa Bio - Skrobia z Manioku, 400g Lublin

4,81
83 opinie

Ekologiczna tapioka marki Bio Planet. SKŁADNIKI tapioka (skrobia z manioku)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Tapioka to inaczej bezglutenowa skrobia uzyskana z manioku jadalnego - rośliny pochodzącej z Brazylii. Maniok jadalny, zwany również maniokiem gorzkim lub podpłomyczem …

Ostatnia znana cena: 5,99 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Ekologiczna tapioka marki Bio Planet. SKŁADNIKI tapioka (skrobia z manioku)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Tapioka to inaczej bezglutenowa skrobia uzyskana z manioku jadalnego - rośliny pochodzącej z Brazylii. Maniok jadalny, zwany również maniokiem gorzkim lub podpłomyczem najużyteczniejszym jest krzewem dorastającym do 3m wysokości. Częścia jadalną manioku są przede wszystkim bulwy korzeniowe, nasiona, liście oraz pozyskiwany przez nacinanie łodyg sok mleczny. Bulwy manioku osiągają długość 30-60 cm, grubość 10 cm i ciężar do 4 kg, na zewnątrz mają kolor brązowy, natomiast w środku są białe lub żółtawobiałe. Maniok zawiera 20-40% skrobi, do 5% cukru i do 2% białka i nie zawiera glutenu. Na surowo bulwy manioku są trujące, ponieważ występuje w nich substancja o nazwie manihotoksyna, która łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski, czyli cyjanek. Właściwości trujące manioku giną po ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu i wtedy bulwy mogą być spożywane bezpośrednio lub w różny sposób przyrządzone. Obecnie maniok to najważniejsza i najpospolitsza roślina uprawna tropikalnej Ameryki, Afryki i Azji, stanowi on pożywienie dla około 2/3 ludności zamieszkującej te tereny. Uprawę manioku rozpoczęli Indianie brazylijscy około 3000 lat p.n.e. W XVI wieku maniok trafił do Afryki, a następnie do Indonezji. Jego rosnąca popularność spowodowała, że maniok stał się odpowiednikiem naszego ziemniaka i tak też należy go przyrządzać. Sama bulwa manioku bez dodatków ma smak dość mdły i mączysty, ale za to świetnie komponuje się z sosami. Ugotowany w zupie przyjmuje jej smak (należy go gotować około pół godziny), nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu (po wcześniejszym obgotowaniu w osolonej wodzie około 20 min i obsuszeniu), można z manioku przygotować puree, placki oraz wiele innych potraw. Ze zmielonych lub startych bulw manioku otrzymuje się masę, która po wysuszeniu i prażeniu jest mielona. Powstaje w ten sposób bezglutenowa mąka (tzw. kassawa), która służy do wypieku bezglutenowego chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw oraz jest przerabiana na alkohol. Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się także bezglutenową mączkę skrobiową zwaną tapioką. Tapioka jest używana do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych. Ekologiczna tapioka marki Bio Planet pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal Tłuszcz - 0,02 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g Węglowodany - 88 g, w tym cukry - 3,4 g Białko - 0,2 g Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Bio Planet
Waga (g)
  • 400
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 6
Cechy
  • Nie zawiera glutenu
  • Produkt wegański
Dystrybucja
  • None
Typ produktu
  • Mąka
Certyfikat
  • Ekologiczny
  • Bio

Opinie Tapioka Bezglutenowa Bio - Skrobia z Manioku, 400g

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,81 na podstawie 83 opinie
  • Jolax
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Najlepsza mąka z tapioki. Zawsze zastępuję nią mąke i skrobie ziemniaczana.
  • Grażyna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo dobry produkt
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • WeronikaK
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Wszystko w porządku
    • aromat
  • j...h
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Przydatna w kuchni, zamiennik pszennej. Do zagęszczania sosów itp.
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • sylwia
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetnie się nadaje do kisiel - daje im taki przejrzysty kolor.