Ziółko Estragon 25g Kraków

#image_375371558 { width: 100%; } Estragon – charakterystyka Estragon jest aromatyczną byliną, która zdobyła popularność na całym świecie dzięki charakterystycznemu smakowi swoich liści. Wywodzi się z rejonu Morza Kaspijskiego i Syberii, a aktualnie jest powszechna w Europie, Azji i Ameryce …

od 3,59 Najbliżej: 2,4 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

#image_375371558 { width: 100%; } Estragon – charakterystyka Estragon jest aromatyczną byliną, która zdobyła popularność na całym świecie dzięki charakterystycznemu smakowi swoich liści. Wywodzi się z rejonu Morza Kaspijskiego i Syberii, a aktualnie jest powszechna w Europie, Azji i Ameryce północnej. Genezy nazwy estragonu można doszukiwać się w języku francuskim, a mianowicie w słowie esdragon oznaczającym mały smok. Wynika to z faktu, że system korzeniowy estragonu kształtem przypomina małego węża/smoka. Mimo, że jako przyprawa kiedyś był bardzo szeroko stosowany w kuchni arabskiej, dziś krajem, który najbardziej upodobał sobie wykorzystywanie tego zioła jest Francja. Estragon – zastosowania kulinarne Estragon jako przyprawa charakteryzuje się lekko gorzkim i korzenno-ziołowym aromatem, który niektórym może przypominać koper włoski lub anyż. Wśród profesjonalnych kucharzy, przyprawa ta najczęściej łączona jest z octem oraz wszelkimi rybami. Warto pamiętać, że estragon ze względu na swoją intensywność jest bardzo dominującą przyprawą. Już mała szczypta tego zioła wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego smaku i aromatu. Estragon jest obowiązkowym składnikiem takich sosów jak tatarski, bearnaise, holenderski czy francuskiej musztardy Dijon. Świetnie pasuje również do kaczki, jagnięciny, kurczaka i owoców morza. Wskazówki Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku estragonu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Estragon należy dodawać pod koniec gotowania. W innym przypadku może nadać potrawie bardzo gorzkiego smaku. Skład produktu 100% suszony estragonNajwyższa jakość surowca. Kraj pochodzenia Polska #row-632429320 > .col > .col-inner { padding: 0px 0px 20px 0px; } Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu. Co doprawiać estragonem? dania mięsne np. z kaczki, jagnięciny czy kurczaka ogórki sosy na bazie śmietany zupy krem masło ziołowe ocet ryby Estragon – pozostałe właściwości Z uwagi na swoje właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, działa wspomagająco na proces trawienia. Wiele badań in vitro i in vivo potwierdziło zdolność estragonu do obniżania poziomu glukozy we krwi. Wykazuje korzystne działanie na układ moczowy, dzięki czemu wspiera usuwanie niekorzystnych substancji z organizmu. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i jest doskonałym antyutleniaczem. #row-1379363884 > .col > .col-inner { padding: 20px 0px 0px 0px; } #section_1734215332 { padding-top: 30px; padding-bottom: 30px; } #section_1734215332 .section-bg-overlay { background-color: rgba(255, 255, 255, 0.75); } #section_1734215332 .section-bg.bg-loaded { background-image: url(https://ziolko.com.pl/wp-content/uploads/2020/12/przyprawy-tlo.jpg); }

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ziolko