Ziółko Dzika Róża Skórka 100G Kraków

Ziółko Dzika Róża Skórka 100 g Dzika róża – charakterystyka rośliny Dzika róża [łac. Rosa canina] to gatunek krzewu z rodziny różowatych, który można spotkać w całej Europie, w Afryce Północnej czy w Azji. W Polsce jest gatunkiem pospolitym, widuje się ją tak w stanie naturalnym jak i na uprawach. …

od 10,89 Najbliżej: 2,4 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Ziółko Dzika Róża Skórka 100 g Dzika róża – charakterystyka rośliny Dzika róża [łac. Rosa canina] to gatunek krzewu z rodziny różowatych, który można spotkać w całej Europie, w Afryce Północnej czy w Azji. W Polsce jest gatunkiem pospolitym, widuje się ją tak w stanie naturalnym jak i na uprawach. Dzika róża jest bardzo cennym surowcem zielarskim i ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, ale również jako roślina ozdobna. Swoją popularność zawdzięcza m. in. temu, że jest prawdziwą bombą witaminową. Najcenniejszym i najbardziej pożądanym surowcem zielarskim z dzikiej róży są jej owoce. Owoce dzikiej róży zawierają: witamina C – to właśnie dzika róża jest najbogatszym, występującym naturalnie źródłem tej ważnej dla naszych organizmów witaminy karotenoidy takie jak likopen czy luteina występujące w owocach dzikiej róży w dużych ilościach, wykazują działanie antyoksydacyjne dzięki czemu chronią organizm przed wieloma ciężkimi, przewlekłymi chorobami związki polifenolowe w tym garbniki, antocyjany czy flawonoidy o równie silnym działaniu antyoksydacyjnym co karotenoidy witaminy z grupy B odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną witaminy A, E i K cukry, pektyny, kwasy organiczne i foliany sole mineralne takie jak sole wapnia, potasu, magnezu, krzemu oraz żelazo Wskazówka Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku skórki owoców dzikiej róży w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu pojawia się ryzyko nabrania wilgoci, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Dzika róża – kiedy warto po nią sięgać? Niedobory witamin i zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z uwagi na zwiększony wysiłek fizyczny, psychiczny, nowotwory, choroby zakaźne, ciąża, zespół zaburzonego trawienia oraz wchłaniania i wiele więcej. Osteartoza i reumatoidalne zapalenie stawów – dzika róża podawana w dużych dawkach wykazuje silne właściwości przeciwbólowe oraz regenerujące chrząstkę stawową. Zapobiegawczo przeciw nowotworom. Z uwagi na zawartość związków polifenolowych dzika róża wykazuje działanie dezaktywujące reaktywne formy tlenu, dzięki czemu może przyczyniać się do zapobiegania nowotworom. Układ sercowo-naczyniowy – wysoka zawartość przeciwutleniaczy w owocach dzikiej róży ma zbawienny wpływ na serce i układ krążenia. Ciekawostka Wystarczy spożyć od 1 do 3 owoców dzikiej róży, aby pokryć 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Propozycja stosowania Jedną łyżeczkę skórki dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem. Nalewka z owoców dzikiej róży Potrzebne składniki: 500 gram owoców dzikiej róży 1 litr 40% wódki 150 gram miodu Umyte owoce dzikiej róży rozgnieść i zalać przygotowanym wcześniej litrem wódki. Następnie dodać 150 gram dobrej jakości miodu, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 tygodnie. Po tym czasie zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Skład produktu: 100% suszona, odpestkowana skórka dzikiej róży Najwyższa jakość surowca. Kraj pochodzenia: Polska

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ziolko
Waga (g)
  • 100