Dieta low-FODMAP Koszalin

Dieta low-FODMAP Druk: 2023 Wydanie/Copyright: wyd. I, 2023 Autor: Agata Stróżyk Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie Typ oprawy: miękka EAN: 9788301230524 Liczba stron: 260 Wymiary: 15x23.5cm Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji …

od 77,80 Najbliżej: 2,8 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Dieta low-FODMAP Druk: 2023 Wydanie/Copyright: wyd. I, 2023 Autor: Agata Stróżyk Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie Typ oprawy: miękka EAN: 9788301230524 Liczba stron: 260 Wymiary: 15x23.5cm Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP. Recenzenci: dr hab. n. med. Andrea Horvath dr n. med. Daniel Śliż

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agata Stróżyk
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2023
Ilość stron
  • 260
ISBN
  • 9788301230524