Zdjęcie Targroch Naturalna Fasola Mung 500g - Bytom

Targroch Naturalna Fasola Mung 500g Bytom

FASOLA MUNGFasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające …

Ostatnia znana cena: 7,50 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

FASOLA MUNGFasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą. Fasola Mung jest źródłem: Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek Małe ziarno - wielka moc!Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany sojowym. Mung od kuchniZiarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych. ZastosowanieNasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym. WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKAWYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO Wartości odżywcze w 100 g: Wartość energetyczna 1453 kJ/ 347 kcal Tłuszcz 1,15 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,35 g Węglowodany 62,62 g - w tym cukry 6,6 g Błonnik 16,3 g Białko 23,86 g Sól 0,04 g Witaminy i składniki mineralne w 100 g: Potas 1246 mg Fosfor 367 mg Magnez 189 mg Żelazo 6,74 mg Cynk 2,68 mg Możliwe naturalne odchylenia.*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie. Składniki: Fasola kolorowa Mung Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Informacja o alergenach: W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Targroch
Rodzaj
  • Fasola