Herito 46-47 Dusza Gruzji Bielsko-Biała

Herito 45. Europa od kuchni Autor: praca zbiorowa Wydawnictwo: Mck Rok wydania: 2022 Oprawa: miękka Liczba stron: 160 Format: 24.0x29.0 cm Kod paskowy (EAN): 9772082310025 Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak. "Na naszych stołach i w …

od 16,99 Najbliżej: 49 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Herito 45. Europa od kuchni Autor: praca zbiorowa Wydawnictwo: Mck Rok wydania: 2022 Oprawa: miękka Liczba stron: 160 Format: 24.0x29.0 cm Kod paskowy (EAN): 9772082310025 Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak. "Na naszych stołach i w jadłospisach odbija się cała historia, jaka przetoczyła się przez kontynent, i zmiany kulturowe, które się na nim dokonały" - pisze we wstępie prof. Jacek Purchla. Ziemniaczane dekrety Fryderyka II Wielkiego miały takie samo znaczenie dla naszego dziedzictwa jak turecka ekspansja na Bałkanach. W tekście otwierającym najnowszy numer "HERITO" Robert Makłowicz pisze: "jeśli do słowiańskiej kuchni, wiejskiej czy pasterskiej, dodamy madziarski twist i dołożymy Śródziemnomorze z odrobiną osmańskiej słodyczy, to na talerzu o średnicy może tysiąca kilometrów dostaniemy cały wspaniały świat". Przyrządzamy historię wołowiny, buraka i ziemniaka, degustujemy wina Europy, przyglądamy się smakom i zapachom Bałkanów, bierzemy łyk mleka. Zapraszamy do buszowania po środkowoeuropejskim stole.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • PRACA ZBIOROWA
Wydawnictwo
  • Mck
ISSN
  • 9772082310025
Ilość stron
  • 176
Rok wydania
  • 2000
Okładka
  • Miękka